| Nicolas, een skater op het Louis Moricharplein.

Reportage

Skate-akkoord heeft nog niet alle plooien glad gestreken op Moricharplein

Robin Vanpée
03/06/2023

Een jaar geleden sloten de gemeente Sint-Gillis en de skaters van het Louis Moricharplein een akkoord om de overlast op het plein te beperken. Tot nog toe bleek dat op rolletjes te lopen. Maar met de nakende zomervakantie en het warme weer kan dat snel omslaan. BRUZZ trok kniebescherming aan en ging op pad om te kijken of er nog geen barsten te bespeuren zijn in het beton van het akkoord.

Na klachten van buurtbewoners over lawaai en rommel op het plein haalden gemeentemedewerkers in 2021 mobiele skatemodules van het Louis Moricharplein zonder overleg weg. De gemeenschap van skaters reageerde door met 200 sympathisanten op het plein te protesteren. Dankzij bemiddeling en dialoog vermeden de skaters en de gemeente verdere escalatie. De twee partijen sloten vervolgens een akkoord af over het gebruik van skatemodules.

Willem Stevens (one.brussels-Vooruit), de schepen van Jeugd in Sint-Gillis, zegt dat er toen met de skaters afgesproken is dat de ramps en ander mobiel skatemateriaal vanaf negen uur ‘s avonds weggestoken kan worden in boxen op het plein. "Na tien uur worden die boxen afgesloten en kunnen ze tot de volgende dag niet meer gebruikt worden. Tot nog toe werkt dat en hebben we ook minder klachten van de buurt ontvangen."

Stevens is blij dat er een akkoord tussen de gemeente en jongeren is afgesloten. "Dat jongeren zich verenigen en zich formeel engageren in gemeentepolitiek maakt me gelukkig." Hoewel er minder klachten zijn, kan dat ook te maken hebben met de natte start van de lente. Stevens denkt ook dat er in de zomervakantie meer klachten kunnen komen. "Dat zullen we moeten afwachten."

20230602_Moricharplein.jpg

| Het Louis Moricharplein in Sint-Gillis.

Nachtlawaai

Nazir, buurtbewoner en winkeluitbater op een hoek van het plein, heeft geen probleem met de jongeren. “Het zijn goeie klanten van me, zeker op warme dagen zoals vandaag kunnen ze wel een drankje gebruiken.” Hij geeft toe dat er wel eens gevochten en gestoeid wordt op het plein, maar dat hij daar niet al te veel last van ondervindt. Wat hem wel van slag maakte, was de steekpartij die hier een jaar geleden plaatsvond. Eind mei 2022 stak een jongere de 17-jarige Bilal neer. De jongeman verkeerde even in levensgevaar, maar overleefde zijn verwondingen wel. “Hij is een kennis van me. Het was een shock toen ik dat hoorde, zoiets hadden we hier nog nooit meegemaakt.”

De winkeluitbater stelt dat hij de onrust tussen bewoners en de jongeren wel snapt. “Door COVID zat iedereen binnen, dat was niet goed voor de jongeren, maar ook niet voor de buurtbewoners. Toen er dan nog eens gedreigd werd met een skateverbod was het hek helemaal van de dam.” Hij benadrukt dat het niet de skateboarders zijn die voor problemen zorgen. “Die komen meestal overdag, terwijl het lawaai vooral ‘s nachts mensen wakker houdt.”

Het plein zelf ligt er op een weekdag heel rustig bij. De vlakke zon doet de meeste skaters en voetballers even de schaduw opzoeken. Twee jonge vrouwen met een skateboard onder hun voeten nemen gulzige teugen van hun bidons. “Ik kom hier vaak om een studiepauze te nemen, het is hier echt zalig skaten,” zegt Daje, een studente Social Sciences aan de VUB. Hoewel ze zich niet bewust was van het akkoord is zij er zeker van dat het plein een plek is waar iedereen zich gedraagt. “Ik vergat hier ooit mijn bluetooth hoofdtelefoon. Toen ik drie uur later terugkeerde, lag hij nog altijd op dezelfde plaats."

Helène, een medestudente, beaamt dat. “Hier zijn veel jonge mensen die gewoon willen genieten van de openbare ruimte. De middelbare scholieren kunnen wel wat luidruchtig zijn, maar wie is dat niet op die leeftijd?”

Nonsens en lafheid

Even verderop haalt Nicolas halsbrekende toeren uit op zijn skateboard. Met een glimlach veegt hij zijn bezwete haren uit zijn gezicht en voegt hij zich bij een groepje van vijf skaters. Ook al is hij behoorlijk buiten adem, toch wil hij praten in naam van zijn vrienden.

“Ik ben blij met het akkoord, maar ik vind het ook wel een beetje hypocriet,” aldus de 25-jarige man. “Het zijn niet de skaters die problemen veroorzaken, integendeel. De skaters hebben dit plein opnieuw op de kaart gezet. Mensen durven hun kinderen hier weer te laten spelen en hun hond uit te laten. Dat was vroeger het geval niet, toen stond deze plek bekend voor zijn drugsgebruik.” Ondanks die evolutie in positieve zin, hangt over sommige delen van het plein wel een walm van wiet. Op onze vraag wie er dan 's nachts voor overlast zorgt, blijft hij het antwoord schuldig.

Zijn vriend, een jongere knaap met felblauw petje en een wel heel erg lang gerolde sigaret, sluit zich aan bij wat Nicolas zegt. “Het grootste probleem is het geluid, en overdag snap ik dat. Maar wij zijn hier ‘s avonds gewoon niet. Dat skaters het grote probleem zouden zijn is gewoonweg nonsens.” Er is geen verlichting op het plein, wat maakt dat skaten er onmogelijk wordt, zegt de jongeman.

Nicolas vindt dat sommige buurtbewoners zich laf hebben gedragen. De wrok zit hoorbaar nog diep bij de skater. “In de plaats van met ons te komen praten, begonnen ze direct met boetes, petities en verboden te dreigen. Het dieptepunt was toen ze onze ramps verwijderden - dat was gewoon beneden alle peil. Het is frustrerend dat we van in het begin met repressie zijn geconfronteerd en een dialoog pas de laatste keuze was.”

20230602.jpg

| Nicolas toont zijn vaardigheden met een skateboard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving, skateboard, geluidsoverlast, skaten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni