Slachthuis: Werf nieuwe markthal start in augustus

© Abattoir
Na het bouwverlof beginnen op de slachthuissite in Anderlecht de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een nieuwe markthal met stadsboerderij op het dak. Het plan voor een Community Land Trust is afgevoerd. Uitbater Abattoir wil nu in zee gaan met een promotor om woningen te realiseren.

In januari al kreeg de nv Abattoir een vergunning voor de nieuwe markthal die begin 2011 werd aangekondigd. Meteen daarna is echter een nieuwe aanvraag ingediend omdat de plannen intussen gewijzigd waren. "Om budgettaire redenen hebben we de markthal wat verkleind", zegt woordvoerder Paul Thielemans aan brusselnieuws.be. "Bovendien zat ook de stadsboerderij op het dak nog niet in de eerste vergunning."

De nieuwe aanvraag is momenteel in openbaar onderzoek. Abattoir zal echter niet wachten op de nieuwe vergunning om de werf op te starten. "Dankzij de eerste vergunning kunnen we beginnen met de afbraak van de gebouwen die moeten wijken en met de grondwerken. We hadden wat problemen met de aannemer maar na het bouwverlof zouden de werken op kruissnelheid moeten komen."

De opening van de nieuwe markthal voor voeding is ondertussen opgeschoven naar 2015. Veertig handelaars zullen in de hal hun verse producten aanbieden op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Er komt dus een extra koopdag.

Abattoir onderhandelt intussen met enkele kandidaat-uitbaters voor de stadsboerderij die op het dak van de markthal moet komen. "Daar zullen groenten, kruiden en kleine vruchten geteeld worden op een oppervlakte van 4.000 vierkante meter. Die producten zullen dan aangeboden worden in een winkel of restaurant in de markthal. Het concept past helemaal in onze visie op duurzame voeding."

Community Land Trust afgevoerd
Eind vorig jaar leek het erop dat op de slachthuissite ook de eerste Belgische Community Land Trust (CLT) zou komen. Bij dat concept kopen mensen enkel hun huis, niet de grond. Die wordt beheerd door de verschillende kopers. Maar ondertussen is een ander project in Anderlecht met die eer gaan lopen. Aan het slachthuis komt geen CLT.

"De onderhandelingen zijn afgesprongen omdat de investering te groot bleek en dus hebben zij prioriteit gegeven aan andere projecten in Brussel", aldus Thielemans van de nv Abattoir. "Jammer maar we sluiten niet uit dat er in de toekomst elders op de site nog plaats is voor een dergelijk concept."

Abattoir wil wel nog altijd een twintigtal woningen zien verschijnen bij de ingang van het terrein op de Bergensesteenweg. De link tussen de wijk en de site moet zo verbeteren. Een deel van het terrein wordt immers publiek. "We zijn nu op zoek naar een bouwpromotor om dat plan verder uit te werken."

Buurtbewoners zijn uitgenodigd op een informatievergadering over het project vrijdagavond in de Kelders van Kuregem vanaf 18.30 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?