Luchtfoto gevangenis Sint-Gillis
© Brugov | Luchtfoto gevangenis Sint-Gillis. De rode delen zijn beschermd en kunnen dus niet afgebroken worden.

Slechts 20 procent personeel aanwezig in Brusselse gevangenissen

© Belga - BRUZZ
24/12/2021

Slechts twintig procent van het personeel in de gevangenissen in Brussel is vrijdag aanwezig, zegt de liberale vakbond VSOA. De cipiers staken uit onvrede over de werkomstandigheden en worden vervangen door de politie, die zich nu wel de dupe voelt van het sociaal conflict.

De staking in de Brusselse gevangenissen is donderdagavond om 22 uur van start gegaan en duurt tot 6 uur 's ochtends op kerstdag. De cipiers voeren actie tegen de overbevolking van de gevangenissen en een tekort aan personeel. Volgens de liberale vakbond VSOA is vandaag maar 20 procent van het personeel in de gevangenissen in Brussel komen opdagen.

Gisteren hekelde de Brusselse korpschef van politiezone Zuid, Jurgen De Landsheer, dat de cipiersstaking in de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael ten koste van politietaken gaat.

Het Gevangeniswezen (DG EPI) zegt vrijdag begrip te hebben voor die verontwaardigde reactie. "Staking is een recht, maar we betreuren dat het modelplan van de minimale dienstverlening (het minimale aantal mensen dat moet aanwezig zijn tijdens een staking, red.) niet wordt gerespecteerd. Als het modelplan van de minimale dienstverlening wordt uitgevoerd zou de politie niet moeten opdraven," aldus het Gevangeniswezen.

Het Gevangeniswezen erkent de moeilijke situatie in de gevangenissen door overbevolking, corona, een personeelstekort door krapte op de arbeidsmarkt, en gebrekkige infrastructuur. Wat de overbevolking in de gevangenis van Sint-Gillis betreft, daarover meldt het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen dat het protocol dat werd afgesloten met de vakbonden wordt uitgevoerd. "Vandaag zijn er 859 gedetineerden en volgens het protocol mogen er maximaal 850 gedetineerden zijn. De transfers van gedetineerden naar andere gevangenissen lopen verder."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sint-Gillis, Vorst, Samenleving, gevangenis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie