De grootste groep treinpendelaars zijn mensen die meer dan dertig kilometer van hun werk wonen (archiefbeeld).

Slechts 4,4 procent van de Vlaamse ambtenaren in Brussel wonen er ook

HD
© BRUZZ
12/01/2020

Slechts 4.4 procent van de ambtenaren die werken voor de Vlaamse overheid in Brussel wonen effectief in de hoofdstad. Dat zijn opvallend lage cijfers, die overigens ook al tien jaar lang niet zichtbaar toenemen: “We moeten Brussel als woonstad in Vlaanderen blijven aanprijzen”.

Dat blijkt uit een antwoord van Brussel minister in de Vlaamse regering Benjamin Dalle (CD&V) op een vraag van Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA), die zelf in Schaarbeek woont. "Het is daarom zeer belangrijk om Brussel als woonstad onder de Vlamingen te blijven stimuleren,” aldus Tavernier, “zo vrijwaren we het hoofdstedelijke en Nederlandstalige karakter van de stad. En uiteraard is het ook beter voor de congestieproblematiek”.

Dat Vlamingen die in Brussel werken er niet allemaal wonen zal weinig Brusselaars verbazen. In 2018 verlieten 25.000 Brusselaars de hoofdstad om in Vlaanderen, voornamelijk in de rand, te gaan wonen. Ook al nam de migratiestroom uit Vlaanderen naar Brussel (15.000 mensen, red.) toe, het totaalsaldo blijft negatief.

Uit een eerdere reportage van BRUZZ bleek dat het vooral jonge gezinnen zijn die de grootstad verlaten. Hoge huur- en koopprijzen, maar ook luchtkwaliteit en een gebrek aan voorzieningen voor gezinnen bleken een belangrijke factor.

Vlaanderen moet ook moeite doen

Of dat ook geldt voor Vlaamse ambtenaren is koffiedik kijken. Maar zowel Tavernier als Dalle stellen dat niet alleen het Gewest, maar ook de Vlaamse regering meer kan doen om het potentieel van Brussel aan te tonen en vooroordelen over leven in de grootstad weg te werken.

Dalle geeft toe dat er geen specifieke middelen zijn vrijgemaakt bij de Vlaamse regering om Brussel aantrekkelijker te maken bij Vlaamse ambtenaren. "Maar we laten het hier niet bij," aldus Tavernier, "we gaan verder onderzoeken, in samenwerking met het Brussels Gewest, wat we nog meer kunnen doen. De brugfunctie die Dalle heeft, moeten we valoriseren".

Woontours en cultuur

Dalle wijst op de verschillende Vlaamse investeringen in Brussel, zoals het cultuuraanbod, scholing en organisaties zoals Brik “die Brussel neerzet als een studentenstad waar het goed wonen is”.

Beiden stippen het belang aan van informatiespreiding over de stad, zoals via de woontours van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de vragen die bij Muntpunt kunnen worden gesteld over ‘wonen in Brussel’. Beide initiatieven namen toe de voorbije jaren tot in 2018. De volledige cijfers van 2019 zijn nog niet bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, stadsvlucht, Vlaamse Brusselaar, besparingen vlaamse regering, VGC, Annabel Tavernier, Benjamin Dalle

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni