Slechts twee op de tien Brusselaars laat zich testen na terugkeer uit rode zone

© Photo News

Tussen 21 december en 3 januari hebben 50.000 Brusselaars die terugkwamen van een rode zone een Passenger Locator Form ingevuld. Daarvan heeft slechts 20 procent zich laten testen. Dat meldt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Reizigers die terugkeren van een rode zone moeten een Passenger Locator Form (PLF) invullen als ze langer dan 48 uur in de rode zone hebben doorgebracht. Sinds 2 januari moeten terugkerende reizigers meteen in quarantaine en moeten ze een coronatest ondergaan op de eerste en zevende dag na hun terugkeer. Wie dat niet doet, riskeert een boete.

Toch heeft slechts een minderheid van de terugkerende Brusselaars een coronatest laten afnemen. “Tussen 21 december en 3 januari hebben 53.000 Brusselaars het PLF ingevuld. Daarvan kwamen er 50.000 terug uit een rode zone”, zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. Van die 50.000 terugkeerders heeft slechts 20 procent een coronatest laten afnemen.

Dat is heel wat minder dan Vlaanderen. In Vlaanderen heeft 44 procent van de mensen die zijn teruggekeerd uit een rode zone een test laten afnemen, zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren in het Vlaams Parlement. Het gemiddelde voor heel het land ligt op 37 procent.

'54 procent voor mensen met rijksregisternummer'

Neven verwacht dat het Brusselse percentage wel nog kan stijgen. Wie voor 2 januari is aangekomen, hoeft pas een test op de zevende dag af te leggen. Bovendien zijn er onder de 50.000 Brusselaars die zijn teruggekeerd uit een rode zone, ook heel wat mensen die geen Belgisch rijksregisternummer hebben.

“Als we kijken naar de mensen met een rijksregisternummer, zien we dat 54 procent zich heeft laten testen bij terugkeer”, aldus Neven. “Er zijn mensen zonder rijksregisternummer die zich wel degelijk laten testen, maar dan niet aangeven dat ze terugkomen uit een rode zone.”

Van de Brusselse terugkeerders die getest zijn, ontving 1,6 procent een positief testresultaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?