Slechts zeven klachten bij Comité P rond politieoptreden Extinction Rebellion

© POS
| Verschillende activisten getuigen over aggressief gedrag van de politie.

Comité P heeft ruim een maand na de protestactie van Extinction Rebellion niet meer dan zeven klachten ontvangen rond het politieoptreden die dag. Bij het protest op het Koningsplein midden oktober werden nochtans meer dan 400 mensen opgepakt. De verontwaardiging over het "hardhandige politieoptreden" was nadien groot.

Het protest van Extinction Rebellion op 12 oktober in de buurt van het Koninklijk Paleis werd beëindigd door de oproerpolitie, die traangas en het waterkanon inzette. Extinction Rebellion sprak de dag nadien over "buitensporig politiegeweld". De verontwaardiging was groot.

Maar bij Comité P, het controleorgaan van de politie, zijn er nadien slechts zeven klachten binnengekomen rond het politieoptreden die dag. Dat bevestigt Comité P aan BRUZZ. "Wij hebben na die actie een e-mail uitgestuurd naar iedereen die had deelgenomen om te zeggen dat wie wil klacht kon indienen, maar dat wij dat niet namens Extinction Rebellion zouden doen, omdat aan die klachten niet meteen gevolg wordt gegeven", legt Marios Bellas van het 'legal team' van Extinction Rebellion uit.

Schadevergoeding van Stad Brussel

Extinction Rebellion gaf toen ook aan wat de organisatie wel zou doen op gerechtelijk vlak, namelijk een burgerlijke zaak tegen de Stad Brussel aanspannen. "Die is verantwoordelijk voor de politie en van de Stad eisen we een schadevergoeding voor de psychologische of fysieke letsels die sommigen hebben opgelopen", aldus Bellas.

Aanvankelijk verzamelde Extinction Rebellion een dertigtal getuigenissen rond politiegeweld die dag. Dat zijn er intussen meer dan zeventig geworden. De burgerlijke procedure wordt binnenkort opgestart. "Het bewijsmateriaal is verzameld en ligt nu bij de advocaten", zegt Bellas nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?