© TDN/BRUZZ | De poorten van het voormalige sloppenwijkje zijn voorlopig nog open. Wat achterblijft zijn bergen puin.

Sloppenwijk aan Klein Eiland in Anderlecht ontruimd

TDN
© BRUZZ
10/07/2019

Zo'n honderd mensen die een braakliggend privéterrein aan het kanaal in Anderlecht bezetten, zijn vorige week moeten vertrekken. De mix van woonwagenbewoners en migranten van allerlei origine verbleven er in een zelfgefabriceerde sloppenwijk. "De mensen leefden er in heel precaire toestanden, dus we moesten echt ingrijpen", klinkt het bij de politie.

Al jaren vinden woonwagenbewoners de weg naar een lege site aan het kanaal in Anderlecht. Ook dit jaar bezetten ze de lap grond aan de Grondelsstraat. De woonwagenbewoners leefden er in een aantal eigenhandig in elkaar geknutselde hutjes en enkele aftandse caravans.

Drie verschillende groepen

Ze kregen er het gezelschap van migranten van verschillende origine, die er hun tenten opsloegen. Het aantal mensen dat zo op het privéterrein verbleef, schommelde rond de honderd. Op de site, waar straks een bedrijvencentrum moet komen, staat ook nog een leegstaande woning op de hoek van de Dantestraat en de Vaartdijk. Die werd een tijdje gekraakt door Maghrebijnse sans-papiers.

De drie groepen bewoners veroorzaakten de voorbije maanden overlast voor de omgeving. “Er was een ernstig probleem van openbare hygiëne en openbare orde. Een aantal keren moesten we uitrukken voor brandjes, er gebeurden ongevallen. Er slingerde overal afval, waardoor het er krioelde van de ratten. De mensen leefden er in heel precaire toestanden, dus we moesten echt ingrijpen”, legt Kathleen Calie van de zone Brussel-Zuid uit.

Er waren heel wat klachten van omliggende bedrijven. “Sowieso wilde de eigenaar zijn bouwproject opstarten. De burgemeester van Anderlecht (Eric Thomas, red.) besliste daarom om een bevel tot uitdrijving uit te vaardigen, zodat het proces versneld kon worden”, vult Calie aan.

Naar Frankrijk

Op maandag 1 juli werden de tijdelijke bewoners van het terrein geweerd. Volgens de politiewoordvoerster is dat probleemloos verlopen. “De mensen werden op voorhand op de hoogte gebracht. We gingen daarvoor meermaals langs bij het terrein, ook om hen in contact te brengen met sociale diensten zodat ze een dak boven hun hoofd konden krijgen. De meesten waren al vertrokken richting Frankrijk."

Burgemeester Thomas leverde ook een bevel tot afbraak af, waardoor de houten huisjes tegen de grond gingen. Straks zal ook het verlaten hoekgebouw afgebroken worden. Wat er rest is een aantal hoopjes puinhoop: kleren, meubilair en afval. Het terrein wordt nu opgeruimd en nadien afgesloten, zodat er niemand meer op kan. Nadien zullen de bouwwerken van start gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, sloppenwijk, klein eiland, Kathleen Calie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni