| Een witte laag sneeuw bedekt de mini-sloppenwijk in Schaarbeek.

Sloppenwijkje in Schaarbeek duikt opnieuw op

TDN
© BRUZZ
30/01/2019

Twee weken geleden zijn er op een verlaten terrein in Schaarbeek opnieuw houten hutjes opgedoken. Eind augustus werd de mini-sloppenwijk vlakbij het Noordstation volledig ontruimd, maar intussen zijn er andere personen komen wonen. "Ook deze nieuwe bewoners moeten vertrekken", klinkt het bij burgemeester Clerfayt (Défi).

Een groep Roemenen nam vorig jaar in zelfgebouwde hutjes zijn intrek op het privéterrein in de Paviljoenstraat, naast het gebouw van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Na klachten van buurtbewoners werd het terrein eind augustus ontruimd.

Maar twee weken geleden vond een andere groep zijn weg naar de verlaten grond. En ook deze personen stampten een sloppenwijkje uit de grond. "Het zijn niet dezelfde mensen, maar ook zij zullen moeten vertrekken", vertelt Marc Weber, kabinetchef van burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) aan BRUZZ.

Twee procedures lopen

Intussen is het braakliggende terrein, waarop nieuwe appartementen moesten komen, opnieuw veranderd van eigenaar. "Daarom moeten de nodige juridische stappen opnieuw genomen worden om het terrein vrij te krijgen. De nieuwe eigenaar is naar het parket gestapt, in plaats van naar de vrederechter", aldus Weber.

Omdat het om privé-eigendom gaat, kan de gemeente niet meteen ingrijpen. Maar via de brandweer zette Schaarbeek wel een tweede procedure op. "We hebben aan de brandweer gevraagd om de site te keuren op brandveiligheid", bevestigt Weber aan onze redactie.

Als het sloppenwijkje niet voldoet aan de normen, kan burgemeester Clerfayt de politie bevelen om het kamp te laten ontruimen. De brandweer moet die controle nog uitvoeren, maar de gemeente gaat er niet van uit dat er een positieve keuring volgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Marc Weber , sloppenwijk , Paviljoenstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni