bijgedachte

'Sluit de Brusselaar niet op in een verhitte stad'

"We moeten het – opnieuw – stellen met enkele goedbedoelde, maar eerder symbolische initiatieven, zoals de experimenten in de Neerpede­vijver en het FLOW-zwembad langs het kanaal in Anderlecht. Sympathiek, maar ruimschoots onvoldoende."© Bart Dewaele

De zomer is nog niet officieel begonnen, of hij dient zich al heet aan. En net zoals de seizoenen zich nog steeds met enige zekerheid afwisselen, steken ook dezelfde stedelijke fenomenen elk jaar de kop op. Zoals oververhitte jonge Brusselaars die de boel op stelten zetten in recreatiedomeinen buiten de hoofdstad.

In de Blaarmeersen in Gent leidde het vorige week tot een vechtpartij waarbij een jongen meermaals op het hoofd werd getrapt door enkele blootsvoetse heethoofden. Brusselse en Noord-Franse heethoofden, volgens de lokale politie. Gevolg: de Blaarmeersen worden voortaan voor tachtig procent vrijgehouden voor Oost-Vlamingen, de rest der Belgen moet zich reppen met reserveringen en dient in plaats van 1 euro voortaan 5 euro op te hoesten. Er komt ook een zwarte lijst met daarop mensen die het eerder te bont maakten op recreatiedomeinen en er bijgevolg ook niet meer in komen.

Tot daar volg ik nog: wie geweld gebruikt en strafbare feiten pleegt, mag gerust de toegang ontzegd worden tot recreatiedomeinen. Wat wel behoorlijk verontrustend klinkt, is het voornemen van de Gentse burgemeester om al identiteitscontroles uit te voeren aan het station van Gent-Sint-Pieters. De politie moet zo ‘aanklampend’ te werk gaan op het traject tussen het station en de Blaarmeersen om niet-Oost-Vlamingen te ontraden om naar de Blaarmeersen te trekken.

Het profiel van een amokmaker

Het doet denken aan een bijzonder pijnlijke episode vorige zomer. Na de vechtpartij op het strand in Blankenberge riep de betrokken kustburgemeester op om de amokmakers al in Brussel te verhinderen om in de trein te stappen. De lokale politie aan de kust zou ook ‘jongeren met hetzelfde profiel als de amokmakers’ onderscheppen aan het treinstation in Blankenberge en terugsturen naar Brussel. Een slip of the tongue van de lokale korpschef, dacht u? Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) liet meteen doodleuk weten dat er de volgende dag al tientallen Brusselse jongeren de toegang tot de trein naar de kust ontzegd werd.

Mathias Declercq

Kijk, uiteraard moeten we vechtpartijen en andere overlast vermijden in recreatiedomeinen waar gezinnen in vrede proberen te genieten van een zonnige dag. Voer gerust die zwarte lijst in. En ik gun ook de sympathieke Gentenaren hun Blaarmeersen. Maar heeft er dan niemand oog voor al die Brusselaars die al decennia (!) tevergeefs afkoeling proberen te zoeken, maar jaarlijks steeds gemakkelijker afgerekend worden op het wangedrag van enkelingen? Ik dien u er niet aan te herinneren dat er, alle politieke beloftes ten spijt, op dit moment geen enkele plek is waar de Brusselaar terechtkan voor wat waterpret in de buitenlucht.

En dat zal nog even zo blijven: het waterpark aan het Weststation is ten vroegste voor binnen vijf jaar, bleek op een persconferentie vorige week. Voor een mogelijk dakzwembad op de Abattoir is intussen groen licht gegeven – voor de haalbaarheidsstudie, welteverstaan. En van de plannen voor een openluchtzwembad aan het Amerikaans Theater is gewoon niets meer vernomen.

En dus moeten we het – opnieuw – stellen met enkele goedbedoelde, maar eerder symbolische initiatieven, zoals de experimenten in de Neerpede­vijver en het FLOW-zwembad langs het kanaal in Anderlecht. Sympathiek, maar ruimschoots onvoldoende. Zeker voor een zomer die na een hels coronajaar van avondklokken, samenscholingsverboden en digitaal afstandsonderwijs de bevrijding zou moeten inluiden. De bevrijding van een jaar dat zich voor veel jonge Brusselaars afspeelde tussen de muren van een klein stadsappartement. Zij dreigen nu opgesloten te worden in een verhitte stad. Een stad waarin de viering van de herwonnen vrijheid, het EK Voetbal en de zomerse temperaturen nu al frustraties veroorzaken bij omwonenden over de nachtelijke overlast. Slecht idee, als u het mij vraagt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?