| Sport- en recreatiepark Blaarmeersen in Gent (archiefbeeld)

Blaarmeersen stelt zwarte lijst op na incident met 'jongeren uit Brusselse'

© Belga
10/06/2021
Updated: 10/06/2021 13.39u

In Gent heeft er zich woensdagavond in het sport- en recreatiepark Blaarmeersen een vechtpartij voorgedaan waarbij twee personen verwondingen opliepen. Volgens de lokale politie werden de opstootjes veroorzaakt door "jongeren uit het Brusselse". Na het incident werd beslist een zwarte lijst op te stellen.

Het recreatiedomein liet woensdag opnieuw toe dat er gezwommen werd in het water van de Blaarmeersen. Een nieuw reservatiesysteem maakte registratie verplicht voor mensen die niet uit Oost-Vlaanderen komen, maar meteen liep het uit de hand. Er ontstond een grote vechtpartij. Politie kwam massaal ter plaatse. Ook de hulpdiensten werden opgeroepen.

Vorig jaar was er aan de strandzone van het domein al vaker overlast, die volgens de politie veroorzaakt zou zijn door "Franstalige hangjongeren uit het Brusselse". Het reserveren en het controleren van de identiteitskaart moest nochtans de problemen beperken.

Flessen naar security

"Met de afbakening van het terrein en het reservatiesysteem voor bezoekers buiten Oost-Vlaanderen, hebben we maatregelen getroffen om het risico op incidenten te verkleinen. Jammer genoeg werden deze en vele andere regels niet nageleefd. Daardoor braken er opnieuw vechtpartijen uit", zegt de Gentse schepen van Sport Sofie Bracke (Open VLD).

Volgens de lokale politie zijn er uiteindelijk twee personen gewond geraakt. "De berichten van één slachtoffer met een messteek en één met een hersenschudding kloppen niet", zegt politiewoordvoerder Bart De Cocker. "Er is één burger gewond geraakt en één persoon van de security. Die persoon wou ruimte maken voor een ziekenwagen na de vechtpartij, maar hij kreeg flessen naar zich gegooid."

Zwarte lijst

De veiligheidsagent wilde zich voor verzorging naar de EHBO-post verplaatsen, aldus politie. "Maar toen hij die verliet werd hij opnieuw aangevallen. Het ging om jongeren afkomstig uit het Brusselse en de politie heeft hen gevraagd om de Blaarmeersen te verlaten en gevolgd tot aan het station Gent-Sint-Pieters."

De Blaarmeersen werden niet afgesloten, maar tijdens de controle na de vechtpartij mocht niemand het terrein tijdelijk betreden. Donderdag werd in samenspraak met de uitbater beslist om een zwarte lijst op te stellen. "Wie zich niet gedraagt, komt er niet meer in", zegt een misnoegde burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). "We pikken dit niet langer."

Gegevens plaatsverbod toegankelijk voor politie

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had eerder aangekondigd dat ze tegen de zomer met initiatieven zou komen om geen herhaling te krijgen van de incidenten die vorig jaar plaatsvonden. Zo komt er een actualisering van de rondzendbrief uit 2006 over de overlast in recreatiedomeinen. Die zal zowel mogelijke preventieve als repressieve maatregelen bevatten, zoals parkreglementen waarbij kan worden gewerkt met zwarte lijsten, zoals in Gent werd beslist.

Ook wordt gedacht aan gemeentelijke administratieve sancties voor amokmakers. Daarnaast zullen gegevens over het plaatsverbod in de Algemene Nationale Gegevensbank worden opgenomen, zodat de politie ze kan raadplegen, opzoeken en ook op basis daarvan het plaatsverbod beter kan opvolgen. "De zomer is van iedereen", besloot de minister.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni