Smet: 'Beslissing over tramlijn 71 voor einde van het jaar'

© brusselnieuws.be
16/03/2015

Nog voor het einde van het jaar valt de beslissing of de nieuwe Brusselse tramlijn 71 er al dan niet komt. Na een laatste consultatieronde beschikt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) naar eigen zeggen over alle elementen.

"De bedoeling is om tegen het einde van het jaar een beslissing te nemen. Of er een tram komt, waar die dan zou rijden, en welk circulatieplan en andere begeleidende maatregelen er dan eventueel getroffen worden", zeg woordvoerster Lore Vandoorne aan brusselnieuws.be.

Ze corrigeert daarmee een eerder citaat van persbureau Belga, dat haar citeerde met de uitspraak "dat de tram er zeker zou komen". "Dat is nog niet zeker", reageert Vandoorne. "Eind dit jaar wordt de knoop doorgehakt."

Momenteel is het de drukke buslijn 71 die het centrum van Brussel verbindt met het Flageyplein, de ULB en metrostation Delta. Die bus zit op piekmomenten overvol. Het idee om de bus te vervangen door een tram bestaat al verschillende jaren, maar botste op fel protest van handelaars en buurtbewoners. Onder de vorige regering was een volledig tramtraject uitgetekend, maar toen lag de gemeente Elsene dwars, in het bijzonder haar eerste schepen Dominique Defourny (MR) met de campagne "Non au Tram 71".

De nieuwe regering-Vervoort nam de vertramming van lijn 71 op in haar regeerakkoord. Voordat hij de knoop doorhakt, voorzag minister Smet in een uitgebreide overlegronde.

De talrijke handelaars langs het traject zijn vooral bezorgd om hun inkomensverlies tijdens de duur van de werken. Bij de buurtbewoners, zoals die van de Renbaanlaan, gaat het vooral om de geluidshinder en de trillingen. Vorige week donderdag had de minister zijn laatste van twee ontmoetingen met buurtbewoners van het 'natuurlijke' traject, waar de buslijn momenteel loopt.

Over de twee vergaderingen heen was ongeveer de helft van de bewoners voor en de helft tegen de tramlijn, laat het kabinet-Smet weten. "Nu hebben we alle elementen om de knoop door te hakken, en indien gewenst het definitieve tracé vast te leggen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni