© Kaaicouture | Initiatiefneemster Molly uit Schaarbeek zal naaiworkshops geven in Allee du Kaai.

Sociaal naaiatelier 'Kaaicouture' haalt geld op

TDN
© BRUZZ
02/06/2019

Naaien als activiteit om de maatschappelijke integratie te bevorderen. Dat is in een notendop het doel van Kaaicouture, het sociaal naaiatelier in de ruimtes van Allee du Kaai. Initiatiefneemster Molly uit Schaarbeek zou de workshops vanaf september willen aanbieden, maar is nog op zoek naar financiële steun.

In de ruimtes van maatschappelijke en creatieve duizendpoot Allee du Kaai op de Havenlaan moet na de zomer ook gestikt en geborduurd worden. Kleren maken als manier om met elkaar in contact te komen, dat is Kaaicouture in een notendop. Aan de wieg van het sociaal naaiatelier staat Molly.

Naaien als katalysator

De Amerikaanse is afkomstig uit Tucson in niemandsland Arizona. Ze verhuisde enkele jaren geleden naar Brussel en vestigde zich eerst in Molenbeek en later in Schaarbeek. Molly, leerkracht Engels aan de Europese school in Sint-Lambrechts-Woluwe, houdt van de hoofdstad, maar had als inwijkeling moeite om zich te integreren. Een gevoel dat ze deelde met andere Brusselse expats.

Uit dat gemist ontstond het idee om haar hobby te gebruiken als katalysator. En zo werd Kaaicouture geboren. "Velen van ons delen een verlangen om bewust afstand te nemen van goedkope, snelle mode en naar een duurzamere levensstijl over te schakelen of gewoon handgemaakte kleren te naaien in een aangename omgeving", vat Molly zelf samen.

4.000 euro nodig

Om haar naaiatelier helemaal van de grond te krijgen, startte ze twee weken geleden een crowdfunding op. Voor haar workshops krijgt Molly een ruimte ter beschikking in Allee du Kaai, maar de naaimachines, gereedschap, tafels en materialen moet ze zelf voorzien. Daarvoor hoopt ze 4.000 euro op te halen. Met nog een maand op de klok, verzamelde de Amerikaanse al meer dan de helft van dat bedrag.

Aanvankelijk zullen er twee lessen per week georganiseerd worden. Je mag meermaals langskomen, maar ook één keer op een jaar. Niemand wordt afgerekend op zijn kunde. De insteek is dan ook om Brusselaars te leren kennen. "Allee du Kaai heeft al een stevige reputatie opgebouwd als een ruimte waar iedereen welkom is. Het is dan ook een perfecte plek voor dit project", aldus Molly.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Kaaicouture, Allee du Kaai

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni