© Hotel Fierlant | De 35 plaatsen in Hotel Fierlant dienen als opvangcapaciteit voor daklozen en sans-papiers.

Sociaal werkers verzamelen aan opvanghotel in Vorst om uitzetting daklozen te voorkomen

FDK
© BRUZZ
05/09/2021

Om te voorkomen dat zes dakloze personen hun opvangplaats verliezen in hotel Fierlant te Vorst, roept een groep sociaal werkers op zondagavond te verzamelen voor het gebouw.

Het privéhotel Fierlant in Vorst biedt al meer dan een jaar onderdak aan daklozen. Er zijn 35 plaatsen, waarvan zeven voorbehouden voor sans-papiers. Volgens La Capitale vonden drie van hen eind augustus hun spullen ingepakt terug, samen met een bevel het hotel te verlaten. Drie andere dakloze personen werd hetzelfde gevraagd.

Uitgesteld vertrek

Het OCMW van Vorst, dat het opvanghotel uitbaat, zou de zes op straat zetten omdat zij hun afspraken niet nakomen. In ruil voor een slaapplaats in het hotel moeten de dakloze personen zich namelijk engageren voor sociaal werk bij het OCMW. Omdat de personen in kwestie dit niet zouden hebben nageleefd, kregen ze in juni al te horen dat ze moesten vertrekken.

Door eerdere hulp van sociaal werkers konden de zes uiteindelijk toch blijven in het hotel. Om hen te helpen zich toch aan de overeenkomst te houden, werd de dakloze personen toen een regelmatige opvolging en administratieve hulp beloofd. "Maar die is er nooit gekomen", vertelt een van de sans-papiers aan La Capitale.

Actie van sociaal werkers

"We informeerden deze zes mensen al op 17 augustus dat ze het hotel moesten verlaten omdat ze geen beetje sociale inzet vertoonden", zegt OCMW-voorzitter Nicolas Lonfils (Ecolo) aan La Capitale. "Hun verblijf kan niet verlengd worden, omdat ze nooit op onze sociale begeleiding ingingen. En die begeleiding is nu eenmaal een voorwaarde voor de opvangplaats."

Zondagavond omstreeks 18 uur willen enkele sociaal werkers voor het hotel verzamelen om toch uithuiszetting tegen te gaan. Op sociale media roepen ze mensen op deel te nemen aan de actie.

Het opvanghotel is een samenwerking tussen het OCMW van Vorst en het regionale platform Bruss’Help en wordt financieel gesteund door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie