De Schaepdrijver is een VUB-alumna en woont, na een lang verblijf in de Verenigde Staten, in Anderlecht.

Sophie de Schaepdrijver bekroond voor biografie Gabriëlle Petit

TD
© BRUZZ
26/03/2019

Historica Sophie de Schaepdrijver heeft de driejaarlijkse Henriëtte de Beaufort-prijs gekregen voor de biografie die ze schreef over WO I-verzetsheldin Gabriëlle Petit.

De biografie van de Belgische verzetsheldin Gabriëlle Petit, die op bevel van de Duitse keizer werd gefusilleerd in 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog, kwam vorig jaar uit. Het boek vertelt het verhaal over Petit, die spioneerde voor de geallieerden, en over de manier waarop ze in het collectieve geheugen is opgenomen. In het centrum van Brussel staat een standbeeld voor Petit, in Molenbeek is een straat naar haar vernoemd.

"Sophie de Schaepdrijver is er glansrijk in geslaagd om ons terug te brengen tot het levensverhaal van de spionne Gabriëlle Petit, maar dan wel nadat ze ons eerst heeft verteld hoe deze Belgische verzetsheldin uit de Eerste Wereldoorlog voortleeft in het collectieve geheugen," klinkt het lovend van de Commissie van voordracht van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, die de prijs uitdeelt.

De Commissie noemt het boek grensverleggend en genre-verruimend en prijst de meeslepende stijl van de Schaepdrijver, een wereldautoriteit op het gebied van de Eerste Wereldoorlog. Ze studeerde aan de Brusselse VUB.

De Henriëtte de Beaufort-prijs wordt om de drie jaar uitgereikt aan afwisselend een Vlaamse of een Nederlandse auteur van een literair-historische biografie of autobiografie en is 3.000 euro waard. De prijs is genoemd naar de steenrijke Nederlandse letterkundige Henriëtte Laman Trip de Beaufort, die zelf veel historische biografieën schreef.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , sophie de schaepdrijver , Gabrielle Petit , henriette de beaufort-prijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni