| Welke vrouw verdient een standbeeld in Brussel? De voorvechtster voor vrouwenrechten Marie Popelin (1846-1913) voert momenteel de lijst aan

Welke vrouw verdient een standbeeld in Brussel?

© BRUZZ
08/03/2019

Bijzonder weinig standbeelden van vrouwen in Brussel, ontdekte BRUZZ. Tijd om daar een mouw aan te passen. Maar wie verdient een vereeuwiging in steen? Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag vroegen we het de BRUZZ-lezer. Met verrassende resultaten, maar meestemmen kan nog altijd.

Marie Popelin (1846-1913) voert momenteel de lijst aan. Ze was de eerste vrouwelijke doctor in de rechten in België, maar mocht zich nooit aan de balie inschrijven als adovcate. Samen met een andere genomineerde, Isabelle Gatti de Gamond (1839-1905) was ze een van de voorvechtsters van de eerste feministische golf.

Popelin heeft al een straat op haar naam in Sint-Joost-ten-Node, een plantsoen in Brugge en een prestigieuze prijs die naar haar is genoemd.

Nafi

Op nummer twee staat een iets hedendaagsere dame te blinken: Nafi Thiam, de meerkampster uit Luik blijkt verbazend populair. Opvallend ook hoe jong en eigentijds sommige namen op de lijst zijn.

Klimaatsstrijdsters als Anuna De Wever en Greta Turnberg staan ertussen. Ook Joke Schauvliege mocht op de lijst van een BRUZZ-lezer, maar die verwees eerder naar haar capaciteiten zoals “ocharme ik-uitdrukkingen”.

Verder zien we een paar internationale dames zoals Angela Davis en Marie Curie opduiken. Maar de focus blijft in het algemeen zeer Brussels/Belgisch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , vrouwenstandbeelden , standbeelden , internationale vrouwendag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni