| Van links naar rechts: Marie Popelin, Amal Amjahid en Nafissou Thiam.

Nafi Thiam krijgt even eigen straat in Sint-Agatha-Berchem

TDN
© BRUZZ
04/03/2021

Olympisch kampioene Nafi Thiam, lokale sportvedettes Amal Amjahid en Isabelle Pierman, maar ook vrouwen als Koningin Elisabeth en Marie Popelin ontlenen vanaf maandag tijdelijk hun naam aan een straat in Sint-Agatha-Berchem.

De gemeente Sint-Agatha-Berchem grijpt de internationale vrouwendag op 8 maart aan om haar bestand van straatnamen te vervrouwelijken. Althans voor enkele dagen. Op tien locaties komt een aanvullend naambord ter ere van een aantal bekende vrouwen.

Het Schweitzerplein heet vanaf maandag eventjes het Isala Van Diestplein, naar de allereerste vrouwelijke arts in België. In eigen land mocht ze niet studeren, dus behaalde ze haar diploma geneeskunde in Zwitserland. Nadien keert Van Diest terug om - niet zonder slag of stoot - een eigen praktijk op te starten in Brussel.

Met verpleegster en verzetstrijdster Gabrielle Petit, onderwijzeres Isabelle Gatti de Gamond en juriste Marie Popelin eert Sint-Agatha-Berchem nog drie pioniers die het pad voor vrouwen effenden in ons land. Hetzelfde geldt voor actrice en regisseuse Yolande Moreau, die met haar werk de voorbije jaren de aandacht vestigt op vrouwenrechten.

Drie topatletes

Ook atletes krijgen de nodige aandacht in de gemeente. Olympisch kampioen zevenkamp Nafi Thiam, achtvoudig jiujitsuwereldkampioene Amal Amjahid - geboren in Sint-Agatha-Berchem - en drievoudig Belgisch kampioene kunstschaatsen Isabelle Pieman ontlenen hun naam aan een tijdelijke straatnaambordje. Koningin Elisabeth en de eerste vrouwelijke premier Marguerite De Riemaecker-Legot vervolledigen de lijst.

Sint-Agatha-Berchem zet daarnaast ook een soort wandeling op die leidt langs vijftien informatieborden op openbare plekken in de gemeente. Daarop zal telkens een gedenkwaardige datum voor de vrouwenrechten in België afgebeeld worden, met wat tekst en uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni