MIVB-busreizigers stappen af aan halte Simonis

'Moeder der feministen' krijgt bushalte in Vorst

TDN
© BRUZZ
29/12/2020
Updated: 29/12/2020 13.33u

De MIVB verandert een aantal bus- en tramhaltes van naam. De opvallendste wijziging is die van bushalte 'Forestoise'. Die zal vanaf vrijdag genoemd worden naar Isabelle Gatti de Gamond, die in de negentiende eeuw een pionier was in de strijd voor meer vrouwenrechten.

In het Brussels straatbeeld zijn maar weinig verwijzingen naar vrouwen terug te vinden. Verschillende gemeenten zetten stilaan de inhaalbeweging in door straten naar een aantal Belgische heldinnen te vernoemen. Ook de MIVB maakt zich die maatschappelijke tendens eigen, meldde minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) begin dit jaar. De toekomstige metrolijn 3 zal vrouwen in de kijker zetten.

Onderwijs als hefboom

In afwachting daarvan geeft de MIVB Isabelle Gatti de Gamond (1839-1905) de bushalte die ze verdient. In de tweede helft van de negentiende eeuw was ze een van de eersten om zich in te zetten voor vrouwenrechten. De Brusselse zag onderwijs als een belangrijke hefboom om vrouwen te emanciperen. Gatti de Gamond stond zo in 1864 aan de wieg van de eerste seculiere school voor meisjes in de stad Brussel.

Meerdere scholen volgden, waardoor Gatti de Gamond het pad effende voor heel wat ambitieuze en opgeleide vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan Marie Popelin, de eerste vrouwelijke advocate van ons land, en Marie Spaak-Janson, de eerste vrouwelijke senator. Nadat er al een Ukkelse straat en een school naar de 'moeder der Belgische feministen' was vernoemd, doopte de MIVB ook de halte 'Forestoise' van buslijn 48 om naar 'Gatti de Gamond'.

isabelle_gatti_de_gamond_gray.jpg

Isabelle Gatti de Gamond

Het is niet de enige naamswijziging die vanaf 1 januari van kracht is. De halte 'Eeuwfeest' voor tramlijnen 7 en 19 aan de voet van het Atomium wordt bijvoorbeeld herdoopt in 'Sint-Lambertus'. Bij buslijn 54 wordt 'Vorst-Oost" gewijzigd in "Station Vorst-Oost".

Tot slot zal een bushalte aan de hoofdzetel van de MIVB in de Jonkersstraat, bediend door de lijnen 29, 63, 65 en 66, tijdelijk de naam krijgen van de adjunct-directeur-generaal van de MIVB, Kris Lauwers (CD&V). Hij gaat na 19 jaar dienst bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij volgende week op pensioen. Na vier maanden kiest de MIVB een permanente naam voor de bushalte.

Vanaf 1 januari 2021 worden de dienstregelingen van de bus- en tramlijnen van de MIVB bovendien aangepast aan de nieuwe zone 30 in het Brusselse gewest. Er geldt een maximale snelheid van 30 kilometer per uur op alle wegen, behalve op sommige hoofdwegen. De dienstregelingen van alle bus- en tramlijnen worden aangepast op weekdagen en tijdens het weekend. Op sommige lijnen worden het aanbod en/of de frequentie ook aangepast.

Wie de nieuwe dienstregeling wil raadplegen, kan dat nu al op de website van de MIVB of via de MIVB-app. Vanaf 1 januari krijgen ook de borden aan de bus- en tramhaltes een update.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Vorst , Onderwijs , Gatti de Gamond Isabelle , Kris Lauwers , MIVB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni