26 mei 2019: voorstelling van de nieuwe elektrische buslijn 37 van de MIVB in Ukkel

| 26 mei 2019: voorstelling van de nieuwe elektrische buslijn 37 van de MIVB in Ukkel.

Toekomstige MIVB-haltes zullen meer naar vrouwen worden genoemd

ADD
16/01/2020

Molenbeeks gemeenteraadslid Leila Agic (PS) wil de aandacht vestigen op het vervrouwelijken van de publieke ruimte in Brussel. Dat kan door vrouwennamen te gebruiken voor MIVB-haltes. Ze stelde in die zin een vraag aan Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), die het alvast een "uitstekend voorstel" voorstel vindt.

"Het is belangrijk dat vrouwen meer plaats krijgen in onze publieke ruimtes", sneerde het Molenbeekse gemeenteraadslid naar Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt tijdens een mondelinge interpellatie. "Het zijn voornamelijk mannen die het laatste woord krijgen als het om de inrichting van publieke ruimte gaat. Daar moet verandering in komen," zegt Agic.

Ze vraagt dan ook dat Elke Van den Brandt, bevoegd voor mobiliteit in het Brussels Gewest en dus ook voor naamveranderingen van de Brusselse haltes, om gebruik te maken van haar "invloedrijke positie" om de aandacht te vestigen op deze kwestie. Een "uitstekend voorstel," zegt Van den Brandt.

Ze geeft ook aan dat er meer aandacht zal gaan naar de vrouwen bij het oprichten van de zeven nieuwe metrohaltes van de toekomstige metrolijn 3, die de stad van Noord naar Zuid zal doorkruisen. Meer details daarover wil ze nog niet kwijt.

Rosa Parks

Volgens An Van hamme, woordvoerster van de MIVB, is het zeker een positieve evolutie, al bevestigt ze dat het een bevoegdheid is van het Brussels Gewest. "De naam van een metrohalte is vaak een weerspiegeling van wat er bovengronds gebeurt. Er moet grondig over nagedacht worden," zegt ze.

Agic maakte in dezelfde aanloop zelf voorstellen voor de nieuwe metrostations: "Waarom niet iemand als Augusta Chiwy, de 'vergeten engel van Bastenaken' die een belangrijke rol vervulde tijdens de Tweede Wereldoorlog, of nog Rosa Parks die tegen de segregatie streed in de VS?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , MIVB , Vrouwen , Elke Van den Brandt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni