Staatssecretaris Mahdi bouwt asielopvang verder af

Sammy Mahdi (CD&V) Sammy Mahdi (CD&V)
© PhotoNews
| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, bouwt de asielopvang af, maar wil wel voorzien in voldoende bufferplaatsen.
© PhotoNews
| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, bouwt de asielopvang af, maar wil wel voorzien in voldoende bufferplaatsen.

Door een daling van het aantal asielaanvragen, heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) beslist om het aantal opvangplaatsen af te bouwen. Sinds januari zijn dat er al 1.916 minder. 413 daarvan zijn definitief dicht, 1.503 andere staan op non-actief.

Om een stabiel en dynamisch opvangsysteem te creëren is het volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) belangrijk dat er op korte termijn geschakeld kan worden wanneer de vraag opnieuw toeneemt.

“Daarom wordt er gewerkt met bufferplaatsen om te vermijden dat gemeentes op een korte termijn een nieuw opvangcentrum moeten openen wanneer er weer een toename is van het aantal aanvragen.”

Sinds begin januari zijn er in ons land 1.916 plaatsen afgebouwd, waarvan 413 definitief en 1.503 die op non-actief staan. Onder andere in Neder-Over-Heembeek (Samu Béjar) en Brussel-Stad (Foyer Bodegem) werd de capaciteit verminderd of overgegaan tot een volledige sluiting.

Richtdrempel van 85 procent

Dat brengt het totaal aantal beschikbare plaatsen in ons land op 27.635, of een bezettingsgraad van 85 procent. Dat is meteen ook de richtdrempel die wordt gehanteerd om het aantal plaatsen te verminderen, of bij een stijging weer op te bouwen.

Ongeveer 85 procent van de plaatsen in de opvangcentra zijn momenteel bezet. Zodra deze drempel is bereikt kan er gedeactiveerd of gesloten worden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?