Staatssecretaris Mahdi: ‘Kerken bezetten helpt niet, er komt geen algemene regularisatie’

© PhotoNews
| Sammy Mahdi (CD&V)

“Het heeft geen zin om een kerk of een moskee te bezetten. Een algemene regularisatieronde komt er niet.” Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Daarmee reageert hij op de oproep van de House of Compassion (Begijnhofkerk), die wil dat andere gebedshuizen de deuren openen voor sans-papiers.

Sinds afgelopen zaterdag bezetten meer dan 200 mensen zonder papieren de Begijnhofkerk. Met hun actie hopen de sans-papiers op een regularisatie. House of Compassion (HOC), de organisatie die een nieuwe bestemming geeft aan de kerk sinds het pensioen van priester Daniël Alliët, steunt de actievoerders, al had de organisatie aanvankelijk laten weten dat een bezetting met meer dan vijftien mensen niet bespreekbaar was, door corona.

“Wij willen de stem van mensen zonder wettig verblijf niet laten verstommen, zeker niet in deze coronatijden waarin alles nog meer opengelegd en verdiept werd. Wij willen hun stem volop laten klinken,” reageert priester Daniel Alliët op de bezetting. Hij roept andere Brusselse gebedshuizen - kerken, moskeeën, synagogen en andere levensbeschouwelijke plaatsen - op om ook de deuren te openen voor de actievoerende sans-papiers, opdat het protest zou kunnen doorgaan in kleinere groepen.

'Terug naar thuisland'

“Het heeft geen zin om een kerk of een moskee te bezetten. Een algemene regularisatieronde komt er niet”, reageert staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi op die oproep. Die benadrukt dat toegang tot werk enkel geldt voor mensen die legaal in België verblijven of voor mensen die vanuit het buitenland een job in België zoeken.

“Ik ben uiteraard niet tegen het feit dat mensen andere mensen helpen bijvoorbeeld in een gebedsplaats. Maar mensen die geen recht hebben om hier te blijven, moeten terug naar hun thuisland vertrekken”, aldus Mahdi. “De overheid kan daarbij helpen.”

'Chantage'

Maar terugkeren naar hun land van herkomst is voor velen onder hen geen optie, zegt coördinatrice van House of Compassion Karen Naessens. “Het is niet toevallig dat bijvoorbeeld de VS besloot om over te gaan tot grootschalige regularisatie van mensen zonder wettig verblijf. Ook landen als Portugal, Spanje en Italië namen omwille van corona beschermende maatregelen voor mensen zonder papieren. Dat is wat de actievoerders hier ook willen: niet in stilte te moeten sterven.”

Een kerkbezetting is alleszins niet de manier die tot zulke maatregelen zal leiden, klinkt het bij de staatssecretaris. Hij heeft het over chantage. “Wie om prangende humanitaire redenen een aanvraag tot regularisatie wil indienen, kan dat doen volgens de juiste procedures, maar niet met een kerkbezetting”, aldus Mahdi nog. “Ik zal me niet laten chanteren. Alle dossiers worden op individuele basis beoordeeld.”

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?