Stad Brussel stemt over ‘Lumumbasquare’

© Google
| De Bolwerksquare in de schaduw van de Bastiontoren aan Naamsepoort.

Volgende week stemt de Brusselse gemeenteraad over de herdoop van een stukje van de Bolwerksquare tot de Lumumbasquare. Dat plein ligt voor het grootste deel in de gemeente Elsene, die zich altijd tegen het ‘Lumumbaplein’ heeft verzet, maar een klein stukje ligt in Brussel-Stad. En dus kan burgemeester Close doen wat zijn collega Dufourny nooit wilde.

“Er komt geen Lumumbaplein, klaar.” De woorden van Elsens burgemeester Dominique Dufourny (MR) waren in 2016 al duidelijk. Haar houding is sindsdien niet veranderd, ondanks de pleidooien van verschillende actiegroepen. Ze wil geen grote protestsamenkomsten in de Sint-Bonifaaswijk, waar achter de kerk een naamloos pleintje ligt, de grootste kanshebber voor de naam.

Uiteindelijk was het Brussels burgemeester Philippe Close die gedeeltelijk tegemoet kwam aan de wens van de actievoerders, die zich voornamelijk concentreren in de Afrikaanse wijk Matonge in Elsene. Close wilde namelijk een gedenkplaat voor Lumumba plaatsen op het kleine stukje Bolwerksquare dat nog op het grondgebied van de stad Brussel ligt.

‘Geen taboe voor Brussel’

Philippe Close burgemeester Brussel-Stad

Volgens Close wil de stad Brussel zich van alle discriminaties ontdoen en van de gemeenschappelijke geschiedenis geen taboe maken. "Met 184 verschillende nationaliteiten zijn onze medeburgers afkomstig uit de hele wereld. Dat betekent dat we soms ook contradictorische herinneringen delen in onze gemeenschappelijke geschiedenis", zei Close in januari.

Nu gaat de Brusselse burgemeester nog een stapje verder. De herdoop van het Brusselse stukje Bolwerksquare staat op zijn initiatief op de agenda van de gemeenteraad volgende week. Het gaat dan over het stukje tussen de Elsensesteenweg en de Marsveldstraat dat grenst aan de Kleine Ring.

Of heel dat stukje dan ‘Lumumbasquare’ wordt en hoe die grens zal worden duidelijk gemaakt aan voorbijgangers, kan het kabinet-Close nog niet specifiëren.

‘Ieder zijn politiek’

Dufourny is naar eigen zeggen 'niet formeel tegen’. “Ieder zijn politiek en de Stad Brussel doet op haar grondgebied wat ze wil,” klinkt het.

De Elsense burgemeester ziet een herdoop van de volledige Bolwerksquare evenwel niet zitten. “Men heeft nu dat plekje daar gevonden. Ik zie niet in waarom we nog een stap verder zouden moeten gaan,” besluit Dufourny.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?