Stad Brussel steunt Congolese Nobelprijswinnaar Mukwege met campagne

© Belga
25/08/2020

Op de zeventig digitale schermen van de stad Brussel en het grote scherm op het De Brouckèreplein zijn vanaf dinsdag steunboodschappen te zien voor de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege, Nobelprijswinaar voor de Vrede in 2018. Die krijgt sinds enkele weken te maken met bedreigingen, na uitspraken over het voortdurende geweld op burgers in het oosten van Congo.

In 1999 richtte Mukwege, bijgenaamd "de man die vrouwen herstelt", in Bukavu het Panzi-ziekenhuis op. Daar zijn al ruim 60.000 vrouwen en kinderen verzorgd die slachtoffer werden van seksueel geweld.

Bedreigingen

De laatste reeks bedreigingen tegen Mukwege kwam er na een bloedbad, midden juli, in het dorp Kipupu (Zuid-Kivu), waarbij 200 doden en vermisten achterbleven. In de nasleep van dat bloedbad had Mukwege het geweld veroordeeld en nogmaals opgeroepen tot onderzoek naar de zwaarste mensenrechtenschendingen opgelijst in het Mapping Report van de VN, zoals seksueel misbruik van duizenden meisjes en vrouwen, en vervolging van wie daarvoor verantwoordelijk is.

Voor die bedreigingen wordt vooral in de richting van buurland Rwanda gekeken. Mukwege wil immers al langer een ernstige opvolging van het Mapping Report, over het zware geweld in Oost-Congo tussen 1993 en 2003. In dat rapport wordt onder meer Rwanda met de vinger gewezen voor zware mensenrechtenschendingen in Congo.

Internationale steunbetuigingen

Internationaal kwamen al verschillende steunbetuigingen en werd opgeroepen tot bescherming van Mukwege. De stad Brussel sluit zich daar nu bij aan. "Alle maatregelen moeten genomen worden om zijn veiligheid, die van zijn familie en die van het medisch personeel van het Panzi-ziekenhuis te verzekeren", klinkt het in een persbericht van de stad.

"Deze dokter aanvallen is een aanval op de menselijke waarden die hij tot leven brengt met zijn acties tegen de onmenselijke oorlogsmisdaden die worden gepleegd in de Congolese provincie Zuid-Kivu", vult burgemeester Philippe Close aan.

De stad, het Sint-Pietersziekenhuis, de ULB en in het bijzonder dokter Guy-Bernard Cadière steunen Mukwege al jarenlang zowel financieel als moreel. De gynaecoloog is sinds 2017 professor aan de ULB.

'Begin van verandering'

Op de zeventig digitale schermen van de stad staat een foto van Mukwege geprojecteerd, begeleid door het citaat "De waarheid vertellen is het begin van verandering..." en de hashtag #protectdrmukwege.

Daarnaast zal de stad ook een officiële brief richten aan verschillende internationale instanties, met de vraag om Mukwege te beschermen. In 2012 ontsnapte de Nobelprijswinnaar al aan een aanslag op zijn huis. Zijn bewakers werden toen vermoord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, nobelprijswinnaar, Denis Mukwege, ULB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni