Met een premie kunnen personen met een handicap hun woning aangepast inrichten (archiefbeeld).

Stad Brussel verhoogt woonpremie voor personen met een handicap

EC
© BRUZZ
04/12/2022

Personen met een handicap die hun woning aangepast willen inrichten, kunnen in de stad Brussel voortaan rekenen op een hogere premie. Het maximumbedrag verdubbelt naar 2.000 euro.

Dat meldt schepen voor Gelijke Kansen Lydia Mutyebele (PS) aan het eind van de Week van de Handicap in Brussel-Stad. De beslissing is donderdag goedgekeurd door het schepencollege.

De Stad kent nu al premies toe aan personen met een handicap via de Grondregie. Wie bijvoorbeeld een traplift, oprijplaat of bredere deur wil installeren, kan tot de helft van die kosten terugbetaald krijgen, met een maximumbedrag van voorlopig 1.000 euro. Dat maximumbedrag verdubbelt nu naar 2.000 euro. Niet alleen eigenaars, maar ook mede-eigenaars of huurders komen ervoor in aanmerking.

“Met dit besluit leggen we de nadruk op de autonomie en de erkenning van deze mensen bij hun toegang tot huisvesting,” zegt schepen Mutyebele.

Medisch attest

Ook de voorwaarden om de premie te krijgen zijn versoepeld. Nu volstaat een medisch attest van blijvende fysieke of mentale beperking om ervoor in aanmerking te komen. Voordien moest de handicap verplicht erkend zijn door de federale directie-generaal Personen met een Handicap. Een aanvraag moet gebeuren bij de Grondregie.

De premie geldt alleen voor gehandicapten met een woning in de stad Brussel. In het hele Gewest zorgt het Renolution-plan voor aparte renovatiepremies voor eigenaars met een handicap, kondigde staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) deze week aan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni