Staking gevangenissen: minder dan de helft van ochtendploeg aan de slag

© Photonews
Updated: 07-02-2020 - 08:31

Voor de tweede week op rij hebben de vakbonden opgeroepen tot een 24 urenstaking in alle gevangenissen, vanaf donderdag om 22.00 uur. De actie is opnieuw gericht tegen de manier waarop minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een minimale dienstverlening bij stakingen wil invoeren in de gevangenissen. "Dit gaat lijnrecht in tegen het stakingsrecht", herhaalt de socialistische vakbond ACOD donderdag nog eens. In Vorst is maar 20 procent van het personeel aan het werk.

Het protest tegen de plannen voor een minimale dienstverlening is niet nieuw. Er waren de voorbije weken al meerdere acties. Eind januari was er overleg tussen de vakbonden en minister Geens, maar dat leverde niets op. Geens heeft al vaker gezegd dat hij al sinds eind 2017 onderhandelingen voert met de vakbonden en dat de invoering van de gegarandeerde dienstverlening geëist wordt door de Raad van Europa.

Na dat overleg bevestigden de vakbonden dat ze de plannen doorzetten om elke vrijdag (in de praktijk vanaf donderdag om 22 uur) voor 24 uur het werk neer te leggen in alle gevangenissen. In een open brief, gericht aan Geens en aan de directeur-generaal van het gevangeniswezen, Rudy Van De Voorde, zet ACOD nog eens uiteen waarom de vakbonden protesteren. Het gaat niet zozeer om de wet rond minimale dienstverlening zelf, zo luidt het, maar wel om de manier waarop die in de praktijk wordt omgezet door Geens en Van De Voorde.

Stakingsrecht

"De uitvoeringsmaatregelen gaan lijnrecht in tegen het stakingsrecht", zo staat in de open brief. "De minister of het gevangeniswezen vraagt dat we vrijwel alle gevangenispersoneel zouden inzetten tijdens stakingsdagen."

In Vorst is slechts 20,51 procent van het personeel aan het werk. Andere penitentiaire instellingen waar minder dan de helft van het personeel vrijdag aan het werk is, zijn Leuven-Centraal, Antwerpen, Beveren, Brugge, Hasselt, Leuven Hulp, Merksplas, Sint-Gillis en Wortel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?