Stakingsaanzegging bij ziekenhuizen en rusthuizen in Brussel en Wallonië

© Jan Busselen / Facebook
| Zorgpersoneel keerde premier Sophie Wilmès (MR) dit weekend al de rug toe.
Updated: 18-05-2020 - 14:14

De socialistische bediendebond heeft maandag een stakingsaanzegging van onbepaalde duur ingediend bij de ziekenhuizen en rusthuizen in Wallonië en Brussel. Alle acties tegen de wijze waarop de coronacrisis wordt aangepakt, zullen daardoor gedekt worden, zo deelt Setca - de Franstalige socialistische bediendebond - mee.

De stakingsaanzegging heeft betrekking op alle sectoren die onder het paritair comité 330 vallen. Naast de ziekenhuizen en de rusthuizen, gaat het onder meer ook over de thuiszorg en om de medische huizen. Volgens de socialistische bond heerst er ongerustheid bij het personeel naar aanleiding van twee koninklijke besluiten, die begin deze maand wegens de coronacrisis gepubliceerd werden.

Daardoor krijgen niet-bevoegde zorgverleners toelating voor verpleegkundige activiteiten en krijgen provinciegouverneurs de mogelijkheid om gezondheidswerkers op te vorderen. De KB's "zijn een slecht antwoord op een reëel probleem," stelt Setca. "Het echte probleem ligt bij de jarenlange bezuinigingen en de vernieling van de sociale zekerheid, die ons tot op het bot hebben geraakt."

"De werknemers zijn op en ze zijn woedend," stelt de vakbond. "Dat ze als 'deserteurs' en 'verwende kinderen' bestempeld worden door dezelfde politici die lange tijd geen aandacht hebben besteed aan hun lot, is de druppel die de emmer doet overlopen."

Meerdere acties

De aanzegging moet het mogelijk maken om verschillende acties in de Waalse en Brusselse zorginstellingen uit te voeren. De komende dagen zal nog worden vastgelegd om wat voor acties het zal gaan en wanneer ze zullen plaatsvinden.

Vorige week vrijdag had ook de christelijke bediendebond CSC al een stakingsaanzegging ingediend. Die vakbond plant nog lokale acties tot 18 mei.

Overleg

Aan Vlaamse zijde zetelt onder meer ACV Puls in het paritair comité, maar zij hebben nog geen plannen om te staken. "Wij sluiten ons voorlopig niet aan bij de stakingsaanzegging omdat we een ultieme poging willen doen om met de bevoegde ministers te overleggen", zegt Mark Selleslagh, algemeen coördinator non-profit bij ACV Puls, aan BRUZZ. "In de drukte van een crisis gaan wij niet staken, maar ik kan me wel voorstellen dat mensen de ernst van de situatie willen beklemtonen."

Volgens Selleslagh moet het overleg niet zozeer over de twee nieuwe koninklijke besluiten gaan, maar is het belangrijker om tot een structurele oplossing te komen voor aanhoudende problemen in de zorgsector, zoals het personeelstekort. "Als je vandaag geen extra opleidingstrajecten organiseert, kan je niet verwachten dat er over drie of vier jaar extra zorgkundigen zijn", zegt hij. "Zolang we geen akkoord bereiken over welke budgetten daarvoor nodig zijn, tikt de klok verder." Eenzelfde antwoord moet er komen om het personeel beter te waarderen, vindt Selleslagh. "Maar zo'n vragen kan je enkel oplossen rond de tafel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?