Staycation in Brussel: ‘Elke dag iets nieuws doen is mijn enige regel’

HD
© BRUZZ
27/07/2019

Hilde Peeters besloot dit jaar om haar vakantie volledig in Brussel door te brengen. Haar vijf weken lange staycation bracht haar al van een camping in Matonge tot vogelspotten in Anderlecht: "Ik ben een echt stadsmens."

“Ik ga graag op ontdekking, en het is heerlijk om daar nu de tijd voor te kunnen nemen.” Hilde ziet er zichtbaar ontspannen uit terwijl ze spreekt over haar avonturen van de voorbije twee weken. “Na tien jaar in Brussel blijven er dingen op mijn lijstje staan waar ik maar niet in slaag om ze te doen, nu kan dat.”

Hilde heeft maar één echte regel: “Doe elke dag iets nieuws, zonder druk op jezelf te leggen. Dat kan ook betekenen dat je eens naar die andere buurtwinkel gaat om jouw boodschappen te doen.” Die regel is er niet zomaar: “Als Vlaming die werkzaam is in de culturele wereld, en zeker als iemand die in het centrum woont, heb je nogal eens de neiging om altijd dezelfde dingen te doen.”

Blikveld

Daar loopt het volgens Hilde soms een beetje mis: “Als je niet oplet dan zit je altijd in dezelfde cafés, dezelfde restaurants. Dat zouden we op reis toch nooit doen.” Wat is dan de oplossing? “Kijk goed om je heen,” maant ze ons aan, “soms slagen we er niet in om heel speciale ervaringen, die vlak voor onze neus staan, te zien omdat ze niet tot ons normale patroon behoren.” Klinkt dat te moeilijk? Hilde legt in ieder geval geen druk op zichzelf: “Zo ontdekte ik toevallig een Japans restaurant aan de Vismarkt, gewoon omdat ik er al jaren overheen aan het kijken was.”

“Omdat ik in het centrum woon, komen mijn vrienden vaak tot bij mij. Nu heb ik intentioneel besloten om naar mijn vrienden toe te gaan in hun gemeentes, zo kunnen we samen gaan verkennen.” Dat is al één manier om veel meer van de stad te zien, maar Hilde lanceerde ook een oproep op Facebook, en de reacties stromen binnen. “Nu ga ik biertjes proeven in Schaarbeek, een gemeente waar zoveel te doen is, maar ook vogelspotten in Anderlecht.” Het aanbod is dus breed genoeg.

Oneindig veel opties

Eigenlijk is dit niets nieuws voor Hilde. Zo ging ze vroeger al vaker zomaar gaan wandelen in een buurt, zonder leidraad: “Gewoon wandelen en dan aan iemand de weg vragen, of vragen wat de moeite in de buurt is. Zo leer je al veel mensen en plaatsen kennen.”

Als we vragen of ze al negatieve ervaringen heeft gehad kijkt ze ons met grote ogen aan: “Helemaal niet, integendeel.” Al heeft ze het niet zo voor de term staycation zelf: “Zo een lelijk woord.” Of dit voor herhaling vatbaar is? “Zeker, Brussel heeft oneindig veel dingen te bieden.”

De tips van Hilde

Camping Le Ciel Ouvert

| Camping Le Ciel Ouvert

Camping Ciel Ouvert in Matonge : “Jaren geleden hebben we hier met een groep overnacht voor een vrijgezellenfeest. Nu doen we dat elk jaar opnieuw.” De camping ligt verscholen in de tuin van de kerk van de Paters van het Heilig Sacrament op de Waversesteenweg, op twee stappen van Matonge.

Tuinen van de Bloemist

Tuinen van de Bloemist

Tuinen van de Bloemist in Laken: “Hier een boekje gaan lezen is heerlijk om het hoofd koel te houden.” De tuinen, die eigendom zijn van de Koninklijke Stichting, werden ooit door Koning Leopold II gebruikt als plek om planten uit Congo aan het publiek te tonen. Vandaag worden ze beheerd door Leefmilieu Brussel, en staan er nog altijd zeldzame planten.

Kluisbos

| Kluisbos

Fietstocht langs het Kanaal naar het Kluisbos: “Een prachtige fietstocht langs Anderlecht tot in het Kluisbos. In de verschillende gezellige restaurants kan je nog een onversneden spaghetti bolo gaan eten om terug op krachten te komen voor de terugtocht.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Hilde Peeters , staycation

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni