Steeds meer Brusselaars met leefloon

© PhotoNews

Het aantal Brusselaars dat moet rondkomen met een leefloon steeg de voorbije tien jaar met 73 procent, tot 37.860. Dat blijkt uit de laatste welzijnsbarometer.

De barometer toont hoe het aantal leefloners (met een uitkering van het OCMW) in het gewest blijft stijgen. In 2017 kregen 37.860 mensen in Brussel een leefloon, een stijging van 9 procent ten opzichte van 2016. Over een tijdspanne van tien jaar bedraagt die stijging zelfs 73 procent.

Een van de verklaringen voor die trend is dat meer mensen zonder job hun werkloosheids- of inschakelingsvergoeding verliezen, een gevolg van federale beleidsmaatregelen.

Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering daalde dan weer. Naast bovengenoemde reden speelt daar ook de dalende werkloosheid mee.

Leefloners Brussels gewest
© Observatorium voor Gezondheid en Welzijn
| Meer leefloners, minder werkloosheidsuitkeringen.

Uit de barometer blijkt dat 33 procent van de Brusselaars moet rondkomen met een inkomen dat onder de armoederisicogrens ligt. Bijna een kwart (23 procent) van de Brusselse kinderen groeit ook op in een huishouden zonder een inkomen uit werk. De cijfers mogen dan in de lijn van vorige jaren liggen, ze blijven wel erg hoog. In Vlaanderen groeit bijvoorbeeld maar 7 procent van de kinderen op in armoede.

Binnen het gewest is de armoede natuurlijk niet gelijk verdeeld. Sint-Joost blijft de armste gemeente van het land. Dat zie je niet enkel aan fiscale statistieken, maar ook in een tabel die weergeeft in welke gemeente kinderen de meeste schoolachterstand oplopen. In Sint-Joost is die groep ruim drie keer zo groot als in Sint-Pieters-Woluwe, blijkt.

Zittenblijvers per gemeente
© Observatorium voor Gezondheid en Welzijn.
| Percentage kinderen met minstens een jaar schoolse achterstand.

Ook ouderen hebben het overigens steeds moeilijker. Het aantal senioren met recht op een inkomensgarantie voor ouderen (IGO), steeg zo met de helft, van 8 tot 12 procent.

De hele barometer vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?