Steeds meer stroombegrenzers: aantal wanbetalers neemt toe

© BRUZZ
12/08/2018

Het aantal Brusselaars dat na wanbetaling met een stroombegrenzer moet leven, is opnieuw gestegen. Waar er in 2016 nog 24.800 Brusselse huishoudens met het toestel te kampen kregen, steeg dat aantal in 2017 naar 27.800.

Dat wil zeggen dat er 3.000 huishoudens met een stroombegrenzer bijkwamen. In vergelijking met zes jaar geleden is er zelfs sprake van een stijging van 50 procent.

In principe kan de stroombegrenzer binnen de vijftien dagen weer worden weggehaald indien de schulden werden betaald. “Toch zijn er veel gezinnen waarbij de stroombegrenzer meer dan een jaar aanwezig blijft,” vertelt Philippe Massart, woordvoerder van Sibelga, aan La Capitale. De verslechterde economische omstandigheden die het gezinnen moeilijker maken alle rekeningen te betalen, worden daarbij als hoofdoorzaak gezien.

Stroombegrenzers moeten ervoor zorgen dat een huishouden een consumptiegedrag vertoont dat meer in lijn ligt met het inkomen. Het zijn technische apparaten die op de elektriciteitsmeter worden geplaatst en het elektrische vermogen waarover een gezin kan beschikken, beperkt.

Dit betekent dat het voor een huishouden onmogelijk wordt om te veel elektrische apparaten op hetzelfde ogenblik te gebruiken. In Brussel is het vermogen sinds eind 2011 beperkt tot 10 ampère, waarmee in principe tegelijkertijd een kookplaat, een koelkast en een televisie kunnen worden gebruikt.

Doorgaans worden de toestellen door Sibelga geplaatst na wanbetaling van de elektriciteitsfactuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, stroombegrenzer, Sibelga, Philippe Massart

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni