Stil afscheid van Soufiane in Vorst: ‘Onze harten zijn vrij van wraak en haat’

Familie en vrienden hebben vandaag een herdenking gehouden voor de 23-jarige Soufiane. Die werd vorig weekend van het leven beroofd na een dodelijke schietpartij op het Orbanplein in Vorst. De plechtigheid bestond uit een stille mars en verschillende speeches. Telkens viel daarbij dezelfde boodschap te horen. “Hopelijk kan de dood van Soufiane iets veranderen."

Over een afstand van zo’n 100 meter tussen het Orbanplein en de kruising van de De Merodestraat en de De Fierlantstraat hing vandaag aan iedere autospiegel een witte ballon. De kleur van de hoop vulde het straatbeeld en was meteen ook de symbolische steunbeer van deze herdenking. Die begon met emotionele speeches van tantes, zussen, neven en andere familieleden.

Daarin vertrouwden ze de circa 200 omstaanders met breekbare stem toe wat Soufiane voor hen betekent. Van ‘een jongeman met een groot hart en rechtvaardigheidsgevoel’, tot ‘een fantastische broer’ en ‘een voorbeeld voor de wijk’. Verschillende oude klasgenoten waren vandaag opnieuw samengekomen om hem te gedenken. Doorheen zijn nog jonge leven was Soufiane erin geslaagd hechte vriendschappen op te bouwen. Verzonken in goede herinneringen rakelden ze tussen de toespraken door een paar anekdotes op.

Stille mars en witte duiven

Elke getuigenis ontbrandde na afloop steevast in een spontaan applaus, maar bij de start van de optocht richting het Orbanplein werd gevraagd om een oorverdovende stilte. Het maakte de leegte die Soufiane achterliet net dat tikkeltje tastbaarder. Het verlies en het verdriet zal nog lang nazinderen, maar de familie heeft voor zichzelf uitgemaakt niet te zullen toelaten dat de vele tranen worden omgezet in negatieve gevoelens.

“Onze harten zijn vrij van wraak en haat. Wij brengen vandaag een boodschap van solidariteit. Wij hopen dat de dood van onze Soufiane niet voor niets is geweest. Dat het voor een ommekeer kan zorgen en de harmonie in de wijk kan laten terugkeren.”

'Zorg voor betere begeleiding'

Naast al die mooie woorden weerklonk ook een schreeuw om hulp. “Deze zomer zullen weer heel wat kinderen op zonnige avonden tot diep in de nacht rondhangen op straat. We moeten vermijden dat zij een straatmentaliteit ontwikkelen. Dat is de verantwoordelijkheid van de ouders, maar voor een deel ook van de gemeente. Geef ze de mogelijkheid om hun vrije tijd zinvol in te vullen. Zorg voor een betere omkadering en infrastructuur, zodat zij geen toevlucht zoeken in criminele milieus. Kortom, laat hen opgroeien in de best mogelijke omstandigheden.”

De bijeenkomst werd afgesloten met loslaten van twee witte duiven. De hoop bij de familie dat de laatste vlucht van Soufiane de vlucht vooruit mag zijn voor de wijk was daarbij groot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?