Stormloop bij heropening van Etterbeeks zwembad

© Bam Van de Velde/BRUZZ
| De regen schrikt de Brusselaar niet af om aan te schuiven voor een zwembeurt.
Updated: 01-07-2020 - 12:33

Heel wat Brusselaars zijn woensdagochtend meteen naar het zwembad Espadon in Etterbeek getrokken om er wat baantjes te trekken. Voor het eerst in bijna vier maanden kunnen zwemmers er opnieuw terecht. Het zwembad laat niets aan het toeval over en nam heel wat veiligheidsmaatregelen.

Sinds woensdag mogen de zwembaden opnieuw bezoekers ontvangen. De meeste Brusselse gemeenten zijn nog volop bezig hun bassin coronaproof te maken. Espadon in Etterbeek deed zijn huiswerk al, waardoor het meteen de deuren kon openzetten. Dat lokte meteen heel wat ongeduldige zwemmers, die al sinds 7.30 uur staan aan te schuiven in de regen.

Mondmasker in kleedhokje

Het zwemmen ziet er een beetje anders uit dan normaal, stelde BRUZZ ter plaatse vast. Bij het binnenkomen moeten mensen hun handen meteen ontsmetten. Vervolgens krijgen ze een ticket, dat ze aan de toegangspoortjes moeten afgeven. Een circulatieplan leidt hen via de kleedkamers en de douches richting zwembad. In de weg naar de douches moeten zwemmers een mondmasker dragen, maar in het bad zelf niet.

Het zwembad werd ingedeeld in drie dubbele banen. Om zoveel mogelijk afstand te kunnen houden tijdens het kruisen, moeten zwemmers bijvoorbeeld in baan 1 opzwemmen en in baan 2 terugkeren. Redders dragen een gezichtscherm en kregen een extra opleiding. Om alles in goede banen te leiden, nam het zwembad extra personeel aan.

60 zwemmers per twee uur

"Het gaat bijvoorbeeld om jobstudenten, maar ook om extra kuispersoneel. Zodra er 60 tickets zijn geïnd, wordt de ingang gesloten. Zwemmers kunnen anderhalf uur zwemmen. Daarna sluit het zwembad en ontsmetten we alles, van kleedkamers tot kassa, alvorens we opnieuw opengaan. Alles moet op een halfuur grond ontsmet worden", legt Carine Everaert van Espadon uit.

Heel weinig zwembaden openden meteen de deuren. Behalve Espadon gaat ook het zwembad in Laken en het zwembad van het Centrum in de Marollen meteen open. De komende dagen zullen er meer volgen.

Alles rustig in Laken

In het zwembad van Laken aan de Kerkeveldstraat verloopt de heropening rustig. "Er zijn geen lange wachtrijen. Iedereen lijkt goed op de hoogte te zijn dat zwemmen enkel mogelijk is na reservatie. Die moeten trouwens gebeuren via de website van Brussel-Stad," legt Paul Leglise van het zwembad uit.

Er kwamen vandaag in totaal al zo'n 80 mensen zwemmen. Dat gebeurde in blokken van twee uur, met telkens 20 personen. Na iedere sessie wordt het bad zo'n twintig minuten lang door het personeel ontsmet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?