Zwemmen in openlucht, maar niet al te ver

Sara De Sloover
© BRUZZ
02/07/2020

| Zwemmen in De Nekker, bij Mechelen.

Op hete dagen snakt elke Brusselaar weleens naar een verkoelende plons in de openlucht. In de stad zijn er echter nog altijd geen openluchtzwemgelegenheden en in de Vlaams-Brabantse provinciale domeinen in Diest of Huizingen kan de prijs oplopen tot 16 euro per persoon. Dit zijn vier tips voor goedkopere verkoeling, op minder dan een uur reizen.

De Nekker in Mechelen: vlot bereikbare klassieker

nekker4.jpg

| De Nekker in Mechelen.

Een zwemzone van 4.500 vierkante meter met een zandstrand, een waterspeeltuin voor kinderen, grote speelterreinen, vlot bereikbaar én met een democratische prijs: dat is het Mechelse provinciale domein De Nekker, en dat alles verklaart meteen zijn populariteit. Omdat het domein onder coronaregels maar maximaal 500 mensen mag ontvangen, moet u deze zomer vooraf online reserveren.
Van het station Nekkers­poel is het maar een dik kwartier wandelen langs de Dijle, en die tijd kunt u nog eens halveren als u uw (plooi)fiets meeneemt, of aan de stations Mechelen of Nekkerspoel voor 1,15 euro een Blue-bike ontleent. Brusselse sportievelingen kunnen de trip trouwens ook helemaal per fiets afleggen, in zo'n 25 kilometer via fietssnelweg F1.
Valt het weer op de dag van uw reservatie minder goed mee dan verwacht? Dan kunt u ook terecht in het binnenbad, dat begin juli heropent. In dat zwembad moet u wel aansluitende kledij dragen, zwemshorts zijn verboden.

Openingsuren: De zwemvijvers zijn van 10 tot 20 uur open in juli en augustus. Het domein is toegankelijk tot 22 uur.
Let op: Vooraf online reserveren is verplicht, en iedereen boven de 12 jaar moet zijn identiteitskaart tonen aan de ingang.
Prijzen: Volwassenen: 4,5 euro, Kinderen 6-12 jaar en 60+'ers: 3,5 euro, kleuters van 4 en 5 jaar: 2,5 euro.
Eten en drinken: Picknick mag, ook cafetaria en frituur ter plaatse.
Reistijd met openbaar vervoer: 25 minuten vanuit Brussel-Centraal naar Mechelen-Nekkerspoel, dan nog 7 minuten met de (plooi) fiets/15 minuten te voet.
Meer info: Tel. 015-55.70.05 en denekker.be

Nausicaa in Waterloo: de cabrio van de Brabantse zwembaden

1715 zwembaden Nausicaa

| Zwembaden Nausicaa in Waterloo.

Zwembad Nausicaa in Waterloo is in de eerste plaats een binnenzwembad, benadrukt directeur Fabrice Remy. Pas bij temperaturen vanaf 25 graden en zonder al te veel wind gaat het dak eraf. Dit is de enige cabrio onder de Brabantse zwembaden, maar dan wel eentje waar u te allen tijde een badmuts moet dragen.

Twee banen zijn voorbehouden om lengtes te zwemmen, verder kunt u lekker dobberen en er is ook een glijbaan om af te sjezen. Naast het water is er een aangename ligweide.
Omdat Nausicaa als een binnenzwembad te boek staat, kan het pas ergens begin juli open, laat de directeur weten. Maar wanneer is nog niet duidelijk, en ook niet hoe de reserveringen zullen verlopen. Bij voorspeld warm weer best op voorhand informeren dus.

De trein vanuit Brussel-Centraal naar Waterloo neemt minder dan een half uur in beslag, en houdt bovendien halt in Vorst-Oost, Ukkel-­Stalle en Ukkel-Kalevoet. Ook vanuit de stations tussen Schuman en Diesdelle is er een rechtstreekse verbinding.

Wie zijn fiets meeneemt, kan de waterpret combineren met een bezoek aan het historische slagveld waarover de Leeuw van Waterloo troont, zes kilometer verderop. Brusselse wielertoeristen fietsen naar Nausicaa vanaf het Ter Kamerenbos via het Zoniënwoud, twintig kilometer lang bijna uitsluitend in het groen.

Openingsuren: Van 10 tot 19 uur.
Let op: Precieze openingsdag nog onduidelijk. Het dak gaat er pas af als het kwik boven de 25 graden uitkomt. Mogelijk komt er een reserveringssysteem. Badmuts verplicht, geen wijde zwemshorts.
Prijzen: Volwassenen: 4,1 euro, kinderen tot 12 jaar: 2,6 euro.
Eten en drinken: Automaten met snacks en drankjes, eigen picknick voorlopig niet meer toegelaten.
Reistijd met openbaar vervoer: 27 minuten per trein vanaf Brussel-Centraal, of een vergelijkbare tijd vanuit stations als Schuman of Etterbeek langs spoorlijn 26, en dan 3 minuten fietsen of 12 minuten wandelen.
Meer info: Tel: 02-354.12.70 en waterloo-sports.be

Zwemvijver van Hofstade (Zemst): kleurenzones op het strand

Hofstade_PHOTONEWS_20180507

| De zwemvijver van Hofstade in Zemst.

Aan het strand van Hofstade zwemt u midden in een natuurgebied van zo'n 172 hectare groot, waar u ook veel andere sporten kan beoefenen, zoals mountainbiken of klimmen. Vanaf 1 juli mag het domein 2.000 bezoekers per dag ontvangen, een stuk minder dan de gebruikelijke 6.000. Daarom is op voorhand online reserveren verplicht. Als u zo'n kaartje koopt, moet u kiezen voor één van de vier kleurenzones waarin het 650 meter lange strand voorlopig is onderverdeeld.

In de week is er elk uur een zeer vlotte openbaarvervoerverbinding: 30 minuten per trein vanaf Brussel-Centraal naar station Hofstade met overstap in Vilvoorde, en dan drie luttele minuutjes wandelen. In het weekend moet u een uur rekenen: trein naar Mechelen, en dan een bus. Vanuit Mechelen kunt u de vijf kilometer naar Hofstade ook afleggen met een eigen fiets of Blue-bike. Langs de oevers van kanaal en Zenne kan de liefhebber in een dik uur zelfs helemaal vanuit Brussel aan komen fietsen.

De toegangsprijs deze zomer bedraagt 4,5 euro voor zowel volwassenen als kinderen. Zo wil het bestuur controles en files aan de ingang vermijden. Mocht de toestroom te groot zijn, wordt mogelijk een systeem met een paar 'tijdslots' per dag ingevoerd.

20200701 1715 zwembaden Hofstade 2

| In Hofstade moeten bezoekers bij de reservatie kiezen voor een van de vier zones op het 650 meter lange strand.

Openingsuren: Tot en met 16 augustus: van 10 tot 21 uur. Van 17 tot 31 augustus: 10 tot 20 uur. 1-15 september enkel bij mooi weer. Dicht op 21 juli en 15 augustus.
Let op: Onlinereservatie op voorhand verplicht, net als een geldig identiteitsbewijs.
Prijzen: Corona-eenheids­prijs voor volwassen en kinderen: 4,5 euro. Onder de 2 jaar gratis.
Eten en drinken: Drie verkooppunten aan strand en speelplein, en een strandrestaurant, waar u moet voor reserveren.
Reistijd met openbaar vervoer: In de week: 30 minuten trein vanaf Brussel-Centraal naar station Hofstade met overstap in Vilvoorde. In het weekend: trein naar Mechelen en dan bus 280. Fietsen kan ook. Parking kost 5 euro.
Meer info: Tel: 015–61 83 60 en sport.vlaanderen/hofstade

Zwemvijver Renipont-Plage in Lasne: vissen en bevers

1715 zwembaden RENIPONT-PLAGE IN LASNE

| Renipont-plage.

Houdt u van een gokje, dan kunt u ook terecht in Lasne, bij zwemvijver Renipont Plage. Die laat dagelijks 300 mensen toe, maar werkt niet met reserveringen, meldt de ongeduldige receptionist voor hij de hoorn op de haak gooit. Best vooraf even bellen dus, vermoeden we.

De vijver wordt gevoed door natuurlijke waterbronnen, de waterkwaliteit durft weleens te wensen overlaten. Omdat er veel vissen in zitten, deelt u de oevers met hengelaars. Ook bevers en reigers worden er geregeld gespot.

Op het zandstrand staat een glijbaan die uitkomt in het water, een schommel, een beachvolleybalterrein, een handvol omkleedcabines en een houten snackchalet. Voor de grotere honger is er een restaurant met terras aan de waterkant.

Openingsuren: Van 11 tot 20.30 uur. De cafetaria blijft een halfuurtje langer open.
Prijzen: 8 euro voor volwassenen, 6 euro voor kinderen onder de 6 jaar. Na 15 uur kost de toegang maar 4 euro.
Eten en drinken: Restaurant en snackkraam. Eigen picknick niet toegestaan.
Reistijd met openbaar vervoer: 22 minuten vanuit Brussel-Centraal naar Eigenbrakel, vervolgens nog 35 minuten met TEC-bus 36. Of 20 à 25 minuten vanuit Brussel-Luxemburg/Schuman/Etterbeek/Bosvoorde naar Rixensart, en vervolgens nog 10 minuten op bus 36 of per fiets.
Meer info: Tel: 02-652 01 62 en la-plage-de-renipont.be

Welke openluchtbaden zijn deze zomer open en welke niet? BRUZZ zocht het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , openluchtzwemmen , De Nekker , nausicaa , hofstade

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni