Stormschade blijft oplopen: 500 bomen in Brussel geveld

HD
© BRUZZ
20/02/2020
Updated: 20/02/2020 10.42u
Ook in:
en nl

Na storm Ciara en Dennis schat verzekeraar AG dat de schade zal oplopen tot 60 miljoen euro. Met storm Ellen in aankomst zal die kostprijs waarschijnlijk nog oplopen. Maar ook het Brusselse groen heeft te lijden gehad onder het stormweer: “Toch staan we ervan versteld hoe goed het bos de wind heeft weerstaan”.

Leefmilieu Brussel vreesde in eerste instantie het ergste, en met rukwinden tot 109 kilometer per uur had de schade ook veel erger kunnen zijn. Dat schrijft La Dernière Heure. Een Franse studie toonde aan dat de stabiliteitsdrempel van een beuk 26,6 meter hoog was. Onder deze drempel zijn de risico's bij stormachtig weer minimaal, terwijl boven de drempel de kans veel groter is dat de boom wordt geveld. "In het Zoniënwoud ligt de gemiddelde hoogte van onze beuken tussen de 40 en 45 meter", zegt Stéphane Vanwijnsberghe van de afdeling ‘Natuur en Bossen’.

De schade valt dus al bij al nog mee, met maar 500 bomen in het hele gewest die neergingen door Ciara en Dennis. "In 1990 gingen nog tientallen hectaren groen naar beneden in het Zoniënwoud," zegt Frederik Vaes van Leefmilieu Brussel aan BRUZZ. "Nu spreken we van 0,15 procent schade, we kunnen dus nauwelijks van echte schade spreken".

In totaal zijn er in België 1.500 bomen neergegaan. De schade van storm Dennis lag al aanzienlijk lager, en ook voor storm Ellen zijn ze bij Leefmilieu Brussel gerust dat het niet te erg wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Ukkel , Samenleving , storm ciara , interventies storm Dennis , stormweer , Storm Ellen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni