Straat afgesloten wegens biddende moslims

© Sudpresse
© Sudpresse

Gelovigen bij de Al Inaba Moskee in Sint-Agatha-Berchem hebben afgelopen vrijdag buiten op straat gebeden, omdat binnenin geen plaats meer was. De aftrap van de ramadan leidde tot een grotere drukte dan normaal. Daarop besloot de politie de straat af te sluiten.

De moskee bevindt zich op de hoek van Genstesesteenweg en de Hubert Blauwetstraat in Berchem. Dat laatste straatje was hierdoor tijdelijk niet toegankelijk.

Het is niet de eerste keer dat moslims op straat bidden, vertelt Johan Berckmans, woordvoerder van politiezone West (Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Koekelberg en Jette) aan brusselnieuws.be. “Het is geen situatie die maanden moet aanslepen. Maar de raad van bestuur van moskee Al Inaba is op zoek naar een oplossing."

Ruimtegebrek in moskeeën is een terugkerend probleem. “Moslims zijn al vijftig jaar in dit land, maar hebben nog altijd niet de infrastructuur die ze nodig hebben”, zegt Noureddine Smaili, voorzitter van de Moslimexecutieve, in La Capitale. Vaak dient een garage of parkeerplaats als gebedsruimte.

“Maak moskeeën gemeentelijk bezit, dit zorgt juist voor een betere integratie", stelt hij voor in de krant. In Brussel betalen gelovige moslims hun gebedshuizen veelal van giften. Als gemeentes zouden bijdragen, zouden ze ook beter zicht kunnen houden op wat er zich afspeelt binnen de moskeeën. Smaili stelt dat toezicht in tijden van radicalisering heel belangrijk is. Vier moslims deden onlangs in La Libre Belgique een soortgelijk voorstel binnen een hervormingsplan voor een Belgische islam.

Op dit moment zijn 80 van de 292 Belgische moskeeën erkend. Smaili pleit voor een erkenning van alle islamitische gebedshuizen, én meer financiële middelen.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?