Straathoekwerkers aangehouden bij incident tussen dakloze en politie

© PhotoNews

Twee straathoekwerkers van Diogenes vzw werden bestuurlijk aangehouden nadat ze tussenkwamen in een confrontatie tussen een dakloze en een politieagent vlakbij de Varkensmarkt. "Met de meeste agenten hebben we een goede band. Het gaat slechts over een minderheid met wie het moeilijk verloopt," klinkt het bij de daklozenorganisatie.

Op 18 november bevinden straathoekwerkers Claire en Filip zich vlakbij de Varkensmarkt. Daar zijn ze getuige van een confrontatie tussen een politieagent en een dakloze persoon. “De politieagent was erg nerveus, en was de dakloze persoon aan het uitschelden en bedreigen,” vertelt directeur van Diogenes vzw Laurent Dumoulin aan BRUZZ.

“De straathoekwerkers kwamen tussen en herinnerden de politieagent aan de rechten van de dakloze persoon, en vroegen hem ermee op te houden. Daarop bedreigde hij ook Claire en zei hij dat hij ook hen kon aanhouden,” klinkt het. “Dat gebeurde ook.”

De twee straathoekwerkers werden bestuurlijk aangehouden omwille van verstoring van de openbare orde en meegenomen naar het commissariaat. Daar verbleven ze anderhalf uur tot ze vrijgelaten werden. “Maar de dag nadien werden ze opnieuw aangesproken door de politie met de vraag hun identiteit te bewijzen,” aldus Dumoulin. “De reden was letterlijk ‘identifier les travailleurs sociaux non-coopératifs’. Dat is voor ons onaanvaardbaar, waarop we een brief schreven naar onder andere burgemeester Close.”

Goede band met politie

Politiecommissaris Olivier Slosse van politiezone Brussel-Elsene kan de details van het incident niet bevestigen, maar bevestigt dat op 18 november twee straathoekwerkers van Diogenes vzw even bestuurlijk werden aangehouden.

“De context aan de Varkensmarkt is moeilijk: buurtbewoners klagen er over de zware overlast, en zowel de straathoekwerkers als de politie proberen er hun werk te doen,” vertelt Slosse aan BRUZZ. “We zitten daar dus met verschillende organisaties met elk een andere taak. We hebben met ons Herscham-team al goede contacten met Diogenes vzw, maar om ons werk daar nog beter op elkaar te kunnen afstemmen, zijn we momenteel op zoek naar een moment voor ontmoeting met hen.”

Ook Dumoulin van Diogenes bevestigt dat ze doorgaans een constructieve relatie met de politie hebben. “Met de meeste agenten hebben we een goede band. Het gaat slechts over een minderheid met wie het moeilijk verloopt, maar die situaties zijn wel recurrent. De spanningen tussen de dakloze mensen en de politie loopt bovendien al maanden op nadat de daklozen verjaagd werden richting Varkensmarkt, en ook de zone met het alcoholverbod werd uitgebreid.”

“Ondanks veel initiatieven voor dialoog blijven onze sociaal werkers getuige van interventies die niet altijd gepast, en soms zelfs contraproductief of disproportioneel zijn. Maar het gaat hier voor de duidelijkheid om slechts enkelingen bij de politie.”

Gesprek met de burgemeester

Nog geen uur nadat Dumoulin zijn brief had verstuurd, kreeg hij reactie van het kabinet van burgemeester Close. “Op woensdag hebben we samengezeten, en we hebben het gevoel dat er naar ons geluisterd is geweest,” aldus Dumoulin.

Over de inhoud van het gesprek wil het kabinet-Close niet verder uitweiden. “Er is inderdaad een werkvergadering geweest tussen de burgemeester en Diogenes vzw, maar de inhoud blijft voorlopig louter bestemd voor beide gesprekspartners,” aldus Carole Poncin, woordvoerder van Close.

Of Diogenes vzw op juridisch vlak stappen zal ondernemen vanwege het incident, is nog niet uitgemaakt. “Het zal wat afhangen van wat we terugkrijgen op het vlak van samenwerking met de politiek en de politie,” aldus Dumoulin. “We willen in ieder geval constructief aan de slag.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?