Straatverplegers: 'Einde van dakloosheid in Brussel is politieke keuze'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 21 september 2023
Updated: 21-09-2023 - 11:01

Vzw straatverplegers eist sociale huisvesting voor dakloze mensen in Brussel. Dat staat in het politieke memorandum van de organisatie, dat vandaag gepubliceerd werd. “Nu het aantal dakloze en slecht gehuisveste mensen blijft stijgen, is het absoluut noodzakelijk dat de volgende Brusselse regering zich met concrete maatregelen inzet in de strijd tegen dakloosheid”, klinkt het.

“Dakloosheid is een flagrante schending van het recht op huisvesting, verankerd in de Belgische Grondwet. Voor Straatverplegers is het absoluut noodzakelijk de kwestie van toegang tot betaalbare, duurzame en kwaliteitsvolle woningen centraal te stellen.”

Geestelijke gezondheid en regionaal beleid

Daarom vraagt de vzw om een prioritair quotum in te stellen van sociale woningen voor dakloze mensen bij de Openbare Vastgoedmaatschappijen (OVM). Volgens de organisatie is dat "cruciaal om de re-integratie van deze mensen in de maatschappij te bevorderen".

Straatverplegers stelt in zijn memorandum nog twee bijkomende eisen. Ten eerste wijst de vzw op de noodzaak om kwaliteitsvolle begeleiding in de geestelijke gezondheidszorg te waarborgen, door de financiering en capaciteit van de zorgdiensten te verhogen. Daarnaast vraagt de organisatie ook om een gecoördineerd en regionaal beleid, “aangezien de problematiek van dakloosheid zich op het kruispunt van verschillende beleidslijnen bevindt”.

Alarmerende cijfers

In 2022 telde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een recordaantal van 7.134 dakloze en slecht gehuisveste mensen, van wie 809 zich in de openbare ruimte bevonden.

Deze cijfers betekenen een toename van 18,9 procent van het aantal dakloze en slecht gehuisveste mensen tussen 2020 en 2022. Sinds 2008 is dit aantal verviervoudigd, “wat duidelijk maakt dat er dringend actie moet worden ondernomen.”

Straatverplegers vzw is het goede doel van Brussel Helpt 2023, met op zaterdag 25 november De Grootste Spaghettislag ter Wereld.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?