Burgerplatform grONDES wil dat de installatie van een 5G-netwerk op een verantwoorde manier gebeurt.

Stralingscontroles voor nieuwe gsm-antennes blijven even streng

GR
12/06/2018

Het Brusselse burgerplatform grONDES, dat naar de Raad van State trok over de controleperimeter bij Brusselse gsm-antennes, krijgt grotendeels gelijk. “Het stralingsniveau moet bij de installatie van een gsm-mast tot op 200 meter blijven gemeten worden”, zegt Olivier Galland van de burgergroepering.

Agoria, de federatie van Belgische bedrijven die werkzaam zijn binnen de technologische industrie, trok begin februari aan de alarmbel. Volgens de organisatie talmt Brussel met de voorbereidingen voor de installatie van een 5G-netwerk.

“Als de hoofdstad geen tandje bijsteekt, dreigt de primeur van eerste Belgische stad met de nieuwste internationale internetstandaard naar Antwerpen of Luik te gaan. En dat kan heel wat nieuwe jobs kosten”, klonk het toen.

‘Gezondheidsrisico’s blijven ook bij deze normen hoog’

Het zette Brussel nog wat meer het mes op de keel door te verwijzen naar de Europese richtlijnen voor stralingsnormen. Die zijn hier vijftig keer strenger dan in de rest van Europa, zegt Agoria. Maar dat is volgens burgerplatform grONDES niet waar.

“Er zijn inderdaad landen waar de elektromagnetische vervuiling met 20 volt per meter veel grotere proporties aanneemt. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden die aantonen dat het anders kan. In Parijs ligt de norm op 5 volt per meter, wat lager is dan Brussel met 6 volt per meter”, zegt Olivier Galland van grONDES.

‘Versoepeling van controles is onbegrijpelijk’

En dat is voor Galland nog veel te veel. “Wij zij absoluut niet tegen de installatie van een sneller netwerk, maar dat moet wel op een verantwoorde manier gebeuren. Zelfs met 5 volt per meter is het risico op gezondheidsschade nog altijd aanwezig. Recente studies wijzen trouwens uit dat het aanvaardbare maximum rond 0,6 volt per meter ligt."

"Bij de installatie van 4G in 2014 plooide de Brusselse regering een eerste keer voor de grote telecomoperatoren"

Olivier Galland van burgerplatform grONDES

Het is voor hem dan ook onbegrijpelijk dat de Brusselse regering in 2016 een decreet uitvaardigde waarin de controlenormen voor stralingsactiviteit versoepeld werden.

“Met de uitrol van 4G besliste de Brusselse regering in 2014 om de stralingsnorm op te trekken van 3 naar 6 volt per meter. Daarmee plooide het een eerste keer voor de grote telecomoperatoren. Dat deed het twee jaar later nog eens, door een decreet uit te vaardigen dat ook de controles op stralingsgevaar versoepelde”, legt Galland uit.

‘Controleperimeter van 200 meter blijft behouden’

Tegen dat besluit hebben wij begin 2017 een klacht ingediend bij de Raad van State en die heeft ons in een arrest op twee van de drie punten gelijk gegeven. “Zo blijft bij de installatie van een nieuwe antenne de controleperimeter van 200 meter behouden."

"De Brusselse regering wilde die voor de nieuwere micro-exemplaren terugbrengen tot 50 meter, maar die hebben intrinsiek een even groot stralingsbereik als de oudere toestellen. Daarnaast wordt het ook verplicht om voor pop-upantennes zoals bijvoorbeeld op festivals en antennes die door werkzaamheden tijdelijk verplaatst worden een milieuvergunning aan te vragen.”

Tot slot vroeg grONDES ook dat antennes met een vermogen van minder dan 1,5 watt op een 'veilige' afstand van 1,3 meter worden gehouden, maar daarin volgde de Raad van State de groep niet. “Die kleine antennes lijken op het eerste gezicht ongevaarlijk, maar ook hier worden mensen blootgesteld aan stralingsgevaar.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, 5g

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni