Syrisch vrouwenkoor krijgt geen visum voor optreden in Bozar

JC
© BRUZZ
03/07/2018

Het Syrische vrouwenkoor Gardenia Choir was door VN-organisatie Unesco uitgenodigd voor een concert op de Syrian Living Heritage-avond in Bozar. Maar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) besliste om het gezelschap geen visum te geven.

Het koor en Unesco zijn verontwaardigd. Volgens hen waren alle nodige documenten aangeleverd. In De Morgen haalt Safana Bakleh, de manager van het koor, ook het vernederende spervuur aan vragen op het consulaat aan. Zo mochten de vrouwen pas vertrekken nadat ze bewezen hadden dat ze konden zingen. De muzikanten bleven daarna alleen achter en werden grondig verhoord over de kennis van hun instrument.

Dertien dagen na hun kruisverhoor op het consulaat kreeg het gezelschap te horen dat hun visumaanvraag niet goedgekeurd was. De DVZ laat aan De Morgen weten dat het de aanvraag weigerde omdat er niet genoeg personen voor tenlasteneming waren voor het koor. Aangezien het gezelschap geen regelmatig inkomen had is dat volgens de Dienst een must. Bovendien was er volgens de dienst ook geen officiële uitnodiging van Unesco.

Vervangers uit Parijs

Zowel het koor als Unesco ontkent dat. "We hebben alle documenten die nodig waren voor de visa-aanvraag gegeven. Ook alle uitgaven waren door ons gedekt", zegt Cristina Menegazzi aan De Morgen. Zij is verantwoordelijk voor het Syrian Cultural Heritage-project. Ze klagen ook vooral de behandeling van het koor op het consulaat aan. Het consulaat van België in Beiroet reageerde nog niet op een vraag om verduidelijking. BRUZZ kon dinsdag de Dienst Vreemdelingenzaken zelf niet bereiken.

Unesco heeft met het ensemble Fawaz Baker nog een last-minute vervanger gevonden voor het concert in Bozar. Die groep werkt vanuit Parijs en had dus geen visum nodig. Unesco laat nog weten dat ze in augustus een nieuw concert voor het Gardeniakoor plannen, maar dan wel in Damascus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuurnieuws, Muziek, Syrië, koor, Bozar, Dienst Vreemdelingenzaken, visum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni