| TechStation is het Italiaanse zusje van MolenGeek.

Tech incubator MolenGeek huldigt Italiaans filiaal in

JP
© BRUZZ
14/12/2018

MolenGeek huldigt vrijdag TechStation in. Dat is een partnercentrum in het noorden van Italië dat werkt volgens hetzelfde model. Het is de eerste internationale stap van de Brusselse ondernemers. In de loop van volgend jaar openen ze nog centra in Marokko, Antwerpen en Schaarbeek.

MolenGeek is een programmeerschool, een bedrijvencentrum en een broedplaats voor start-ups. Het centrum werd in 2015 opgericht in Molenbeek door Julie Foulon en Ibrahim Ouassari, om jongeren digitale- en ondernemersvaardigheden aan te leren en zodoende aan werk te helpen.

De incubator -een centrum dat beginnende bedrijven helpt bij alle praktische beslommeringen- huldigt vrijdag een zusterproject in het noorden van Italië in. Dat project ontstond toen de Italiaanse ondernemers Francesco Zanchin en Matteo Dalla Libera op zoek gingen naar personeel, maar bemerkten dat ze geen mensen met digitale vaardigheden konden vinden.

'Veel Italiaanse twintigers zonder werk'

Algauw kwamen ze in contact met de oprichters van MolenGeek. "In het noorden van Italië zitten heel wat twintigers zonder werk," zegt Foulon. "Via het TechStation kunnen ze zich bijscholen en aan de slag, want de vraag is er." Net als in Molenbeek zullen de opleidingen in Italië gratis zijn. Privépartners en de Europese fondsen ondersteunen het centrum financieel.

TechStation zal worden geleid door genoemde Italiaanse ondernemers, maar het model - een programmeerschool, een bedrijvencentrum en een incubator voor start-ups ineen - komt van Molenbeek. Het zal ook een partner blijven van MolenGeek, zodat jongeren uit België via uitwisselingsprogramma’s ook naar Italië kunnen en vice versa.

Internationaal netwerk

Het is slechts één van de vele partners in het netwerk dat MolenGeek op termijn wil uitbouwen. Op dit moment zijn er concrete plannen voor een centrum in de Marokkaanse stad Oujda. Dat zal in de loop van volgens jaar openen, en in tegenstelling tot Italië beheerd worden door Foulon en Ouassari.

Ook in Schaarbeek opent MolenGeek in de loop van volgend jaar een incubator. Op dit moment worden de voorbereidende werken uitgevoerd in het voormalig tramdepot 'Les Ecuries van de Tram'. Ook in Antwerpen liggen al concrete plannen op tafel voor een incubator in Borgerhout. In Nederland zijn de ondernemers op dit moment in gesprek met mogelijke partners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , MolenGeek , jeugdwerkloosheid , programmeren , tech

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni