© Google | De familie van Milan Sivak verbleef tot eind 2021 in dit pand in de Lindestraat in Schaarbeek.

Tekort aan opvangplaatsen doet dertigtal Roma stranden in Haren

Max Wyckaert
© BRUZZ
28/07/2022

Een Slowaakse Roma-familie (acht volwassenen en vijftien kinderen) bivakkeert sinds maandag op een braakliggend terrein in Haren. De familie kraakte tot eind 2021 een huis in de Lindestraat in Schaarbeek, maar moest uiteindelijk de woning verlaten.

Het zijn precaire leefomstandigheden waarin de familie verzeild geraakte nadat ze eind vorig jaar een huis in Schaarbeek moest verlaten op bevel van de burgemeester. In tentjes en zonder elektriciteit of stromend water verblijven Milan Sivak en zijn familie nu op een braakliggend terrein in Haren.

De groep van acht volwassenen en vijftien kinderen kwam hier terecht na een verblijf van goed zes maanden in een leegstaande woning van Woningfonds Brussel. De Sivaks bezetten het gebouw nadat de vorige huurder de woning had verlaten met het oog op renovatiewerken door het Woningfonds.

Lange wachtlijst bij het Woningfonds

“Toen we merkten dat de leegstaande woning gekraakt werd door de familie hebben we in eerste instantie een oplossing in der minne gezocht,” vertelt Philippe Jacquemein, diensthoofd vastgoedbeheer bij het Brusselse Woningfonds.

“Daarvoor contacteerden we vzw Fébul en de vrijwilligers van het Maison des Migrants. Dankzij hun tussenkomst hebben we de Slowaakse bewoners kunnen overtuigen om het pand te verlaten,” aldus Jacquemein. “Dat was primordiaal omdat we dringende renovatiewerken wilden uitvoeren, om het huis vervolgens te kunnen toewijzen aan een van de 4.143 kandidaten die in aanmerking komen voor een woning van het Brusselse Woningfonds. Sommige mensen wachten hier al vijf jaar op.”

Het is niet de eerste etappe in de omzwervingen die de familie Sivak nu al 15 jaar maakt in Brussel. Van het Maximiliaanpark in 2005 ging het naar het Noordstation, verschillende kraakpanden en de opvang door Samusocial, schrijft de RTBF.

Samusocial: ‘Te weinig opvangplaatsen’

Vandaag strandt de familie aan de Keelbeek in Haren en kan Samusocial de Roma-familie uit Slowakije echter geen oplossing meer aanreiken. “We hebben helaas te weinig opvangplaatsen voor een stijgend aantal families die op straat belanden,” schetst Fabienne de Leval, Operationele Directrice van Samusocial, de situatie.

De familie is geen alleenstaand geval. Het maakt het tekort aan opvangplaatsen voor dak- en thuislozen in Brussel pijnlijk zichtbaar. “Door het gebrek aan plaats worden de voorwaarden om in aanmerking te komen voor opvang door Samusocial steeds strenger,” betreurt de Leval. “De meest kwetsbare mensen krijgen voorrang. Helaas zijn er op dit moment andere mensen in moeilijkere omstandigheden dan de Roma-familie. Die geven we voorrang.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie