© Stéphane Mignon | Het fietspad op de Wetstraat behoudt zijn plaats in de top 3.

Nog nooit telde Brussel zoveel fietsers op één dag

Jasmijn Post
© BRUZZ
07/06/2023

De Brusselse fietsentellers van Brussel Mobiliteit hebben een nieuw dagrecord vastgelegd van 50.000 fietsers. Het record past in een bredere tendens: elke maand van dit jaar werden meer fietsen geteld dan een jaar eerder.

Het dagrecord werd door de digitale fietsentellers gesignaleerd op donderdag 1 juni. In mei werden ook al ruim 1,1 miljoen fietsers geteld in Brussel. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er in dezelfde periode ruim 1 miljoen. Ook de eerste maanden van dit jaar werden telkens meer fietsers waargenomen.

De digitale telpalen Brussels Bike Count hebben sinds hun oprichting in 2021 record na record gemeten. "Fietsen is gemeengoed geworden in Brussel in alle bevolkingsgroepen," stelt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit vast. Als verklaring voor de evolutie van het aantal fietspaden verwijst ze naar het droge weer en de bijkomende fietspaden. Ook het succes van de elektrische fiets in de laatste jaren speelt mee.

De drukste verkeersas voor fietsers is dit jaar de Wetstraat – het gaat om bijna 800.000 fietsers verspreid over de twee telpunten in die straat. Daarna volgt het fietspad langs het Kanaal met bijna 650.000 fietsers. Op plaats drie volgt het fietspad langs de Kleine Ring met bijna 600.000 fietsers.

Lees verder onder de grafiek.

In heel België zit het aantal fietsers trouwens in de lift, maar in Brussel is de evolutie het grootst. Dat blijkt uit het jongste rapport van de federale enquête woon-werkverkeer. Daar is het aantal mensen dat voor de fiets kiest om naar het werk te gaan bijna vijf keer zo groot als in 2005.

Vlaanderen blijft koploper als het gaat om de keuze voor de fiets. Daar gaat maar liefst 1 op 5 werknemers op de fiets naar het werk. Wat er nodig is om mensen in Brussel nog meer te motiveren om de fiets te nemen? "Blijven investeren in infrastructuur zodat fietsers zich op hun gemak voelen. En ook: meer respect van weggebruikers voor elkaar. Dat gaat niet alleen om het naleven van het verkeersreglement, maar ook om hoffelijkheid en respect," zegt Paemen.

De afgelopen legislatuur is er vijftig kilometer extra fietspad aangelegd, klinkt het op het kabinet van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie