Thielemans over geboortebeperking: 'Geen voorstander, wel open voor debat'

Burgemeester Freddy Thielemans (PS) blijft "gehecht aan individuele vrijheden en gezinskeuze". Dat zegt hij na de controverse rond zijn uitspraken over geboortebeperking.

Thielemans laat weten dat hij "gehecht blijft aan de individuele vrijheden en de gezinskeuze". Dat zegt hij na de controverse over zijn uitspraken tijdens een debat afgelopen weekend. "Geboortebeperking moet bespreekbaar zijn. Zo veel mogelijk kinderen hebben, is onverantwoord", zei hij. Verschillende politici reageerden afwijzend op de uitspraken.

"Er is dus geen sprake van om de geboorten op eender welke manier wettelijk te beperken", zegt Thielemans nu. "Grote steden hebben volgens mij de roeping om iedereen op te vangen en om te blijven groeien. Het is mijn verantwoordelijkheid om na te denken over hoe we de demografische explosie kunnen opvangen inzake onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg, gezinshulp... ."

De stad investeerde bijvoorbeeld in 1.200 publieke wooneenheden en een duizendtal plaatsen in crèches en scholen, geeft de burgemeester mee.

Woordvoerder Nicolas Dassonville benadrukt nog dat Thielemans nooit gezegd heeft dat hij voorstander was van geboortebeperking. Wel heeft hij verklaard open te staan voor een debat.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?