| Met hun actie "Buiten de wet" protesteert Amnesty International aan de Wetstraat.

Tiental ngo's voert actie in Wetstraat in kader van Wereldvluchtelingendag

© Belga
20/06/2023

Een tiental ngo's heeft dinsdag in Brussel, in het kader van Wereldvluchtelingendag, een gezamenlijke actie gevoerd aan de Wetstraat 16. Onder andere Amnesty International, CNCD-11.11.11, Dokters van de Wereld en Liga voor de Mensenrechten klagen de "politieke onwil" van de Belgische federale overheid aan inzake het zoeken naar een oplossing voor de opvangcrisis.

Een dertigtal actievoerders van de organisaties is samengekomen aan de Wetstraat 16, de ambtswoning van premier Alexander De Croo (Open VLD). Elk hadden ze een T-shirt aan met een letter op. Die letters vormden samen de zin 'Hors la Loi - Buiten de Wet'. Daarmee duiden de organisaties op de 2.100 asielzoekers die geen opvang krijgen, waarvoor de Belgische overheid veroordeeld is tot het betalen van dwangsommen.

Wereldvluchtelingendag is een internationale dag die in het leven is geroepen om vluchtelingen en asielzoekers jaarlijks opnieuw in de kijker te zetten. "Dit jaar hebben nog steeds 2.100 mensen recht op opvang", meent Eva Davidova, woordvoerder van Amnesty International. "Deze mensen moeten op straat of in verlaten panden overnachten. Ondertussen is de Belgische staat meer dan 7.000 keer veroordeeld voor het niet opvangen van mensen die daar recht op hebben", aldus Davidova. Dit door de arbeidsrechtbank, de rechtbank van eerste aanleg en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. "Elke dag overtreedt de Belgische regering de opvangwet." Davidova stelt dat de Belgische regering wel degelijk de opvangcrisis onder controle kan krijgen. "Het gaat om een gebrek aan politieke wil."

De actie aan de Wetstraat 16 werd echter snel afgebroken door de politiediensten. De politie was onmiddellijk ter plekke na de start van de actie en na een twintigtal minuten brak ze de actie vroegtijdig af. Gelijktijdig vond ook nog een andere actie plaats. Aan Kunst-Wet werden twee banners gehangen boven de tunnels, maar ook deze banners werden vroegtijdig weggehaald.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni