Tijdelijk dorp met 'WoonBoxen' neemt intrek in leegstaand gebouw in Molenbeek

AM
© Belga - BRUZZ
27/10/2020
Updated: 27/10/2020 18.17u

Samenlevingsopbouw Brussel heeft dinsdag in aanwezigheid van Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) haar pilootproject voorgesteld waarbij tien "WoonBoxen" worden neergepoot in een leegstaand gebouw in Sint-Jans-Molenbeek. De woningen zijn voorbehouden aan kwetsbare mensen die via deze nieuwe leefsituatie een hefboom vinden voor een re-integratie in de maatschappij.

Het WoonBox-concept werd door Samenlevingsopbouw Brussel bedacht en samen met nv Martin Vandereyt Groep verder ontwikkeld en gepatenteerd. Dankzij de goedkeuring van de eigenaar van een leegstaand gebouw in de Pierre Van Humbeeckstraat kan nu een pilootproject van anderhalf jaar opstarten. De tien woonmodules die er momenteel opgebouwd worden, zullen onderdak bieden aan 34 personen die zich momenteel in een slechte huisvestingssituatie bevinden.

Deze personen werden zorgvuldig geselecteerd door de sociale partners van het project en bestaan uit een diverse groep van onder meer alleenstaande jongeren, alleenstaande moeders getroffen door huiselijk geweld of gezinnen in armoede. Binnen het project krijgt elk gezin ook individuele begeleiding in hun intensief traject om een nieuwe stap te zetten in hun leven. De "huurders" van de WoonBoxen dragen enkel bij in de kosten, tegen het eind van het project moeten ze zelf een nieuwe woning gevonden hebben.

Voor Samenlevingsopbouw Brussel is dit WoonBox-project tegelijkertijd een voorbeeld van duurzaam gebruik van leegstand in de hoofdstad. Een wooneenheid kan in slechts enkele dagen tijd goedkoop en kwalitatief opgebouwd worden dankzij een modulair bouwsysteem van standaardpanelen en kolommen.

De Vlaamse regering maakt via het Vlaams Brusselfonds 384.651 euro vrij voor dit project en het Brussels gewest investeert 198.474, 21 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, woonbox, Benjamin Dalle

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie