De BBRoW stelt vast dat het vooropgestelde doel van 6.500 sociale woningen in Brussel nog ver weg is.

Woonbond: 'Sociale woonbeleid in Brussel faalt'

© BRUZZ
06/02/2018

De Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW) slaat alarm. “De regering stelde twaalf jaar geleden ambitieuze sociale huisvestingsplannen voor, maar vandaag is de realiteit helemaal anders. We zijn nog heel ver van het doel van 6.500 sociale woningen verwijderd”, zo stelt de organisatie in een overzichtsrapport.

‘De kroniek van een decennium voor bijna niets’. Zo heet het overzicht van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW) waarin de organisatie somber terugblikt op de bouw van sociale woningen in onze hoofdstad. “De regering verzekerde ons dat ambitieuze plannen de lange wachtlijsten zouden verminderen. Twaalf jaar later is de realiteit helemaal anders”, staat er te lezen in het rapport.

Het Gewest bouwt de laatste jaren gemiddeld 110 sociale woningen per jaar en dat is voor de BBRoW lang niet genoeg. "We zijn nog ver van het vooropgestelde doel van 6.500 sociale woningen verwijderd. Twee gewestelijke huisvestingsplannen met massale financiële middelen hebben het tij niet kunnen keren."

‘Politieke wil ontbreekt vaak’

Plaats is er volgens de BBRoW genoeg, maar op politiek vlak wringt het schoentje blijkbaar. "Het Brusselse Gewest beschikt over meerdere honderden hectare terreinen waarop duizenden woningen zijn gepland, maar daar zijn jammer genoeg zeer weinig sociale woningen bij."

“Sommige gemeenten werken actief mee aan de huisvestingsplannen, terwijl anderen zich dan weer verzetten tegen de bouw van nieuwe sociale woningen. De politieke wil ontbreekt vaak.”

‘Sociale huisvesting verdient prioritaire plaats’

Meer dan 43.000 kandidaten wachten vandaag op een sociale woning. "Dat is veel te veel. Het is van levensbelang dat de sociale huisvesting de prioritaire plaats krijgt die het verdient. Er moeten dwingende quota komen voor de bouw van sociale woningen op publieke terreinen en bij privé-terreinen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, sociale woningen, BBRoW

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni