Tijdelijke verblijfsvergunning voor 181 slachtoffers van mensenhandel

© Photonews
| 64 van de vrouwen waren mogelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting.

In de jaren 2016 en 2017 kregen achtereenvolgens 84 en 97 personen een tijdelijke verblijfsvergunning A omdat ze slachtoffer waren van mensenhandel en mensensmokkel. Dat blijkt uit het antwoord van Justitieminister Koen Geens op een schriftelijke vraag van Els Van Hoof (CD&V). Een A-kaart heeft een geldigheidsduur van zes maanden, maar kan onder bepaalde voorwaarden telkens met eenzelfde periode verlengd worden.

Van de 181 personen die het statuut 'slachtoffer van mensenhandel' kregen, waren er 58 afkomstig uit Nigera, 27 uit Marokko en 13 uit Roemenië. In 97 gevallen ging het om vrouwen. 64 van de vrouwen waren mogelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting. Cijfers over het totaal aantal vrouwen die het statuut hebben aangevraagd zijn niet beschikbaar.

In 2016 werden er 144 veroordelingen voor mensenhandel uitgesproken. Minstens 19 van de veroordeelde daders waren betrokken bij feiten van seksuele uitbuiting, 15 bij economische uitbuiting en één bij uitbuiting van bedelarij. In 2017 werden 105 veroordelingen geregistreerd, maar dit cijfer kan volgens minister Geens niet als definitief worden beschouwd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?