04 TimG
eindejaar 2021

Tim Gatzios blikt terug op 2021

© BRUZZ
28/12/2021

Tradities zijn er om in ere te houden, zelfs in tijden van corona. En dus leggen we onze BRUZZ-medewerkers een aantal eindejaarsvragen voor. Vandaag: eindredacteur Tim Gatzios.

De favorieten van Tim

 • FILM: Mag het ook een tv-reeks zijn? Ik heb dit jaar de iconische eighties-sitcom Golden Girls bekeken, samen met een goede vriend/buurman die mijn steun en toeverlaat was tijdens de lockdown. Sommige oudere reeksen verouderen heel slecht, maar dat is helemaal niet het geval voor Golden Girls, dat anno 2021 nog steeds geweldig grappig is. Het is een unieke sitcom over vier alleenstaande oudere vrouwen die co-housen in Miami, een groep die meestal niet al te veel aandacht krijgt in fictie. Samen met het feit dat het gaat over vriendschap en ‘chosen family’ maakt dat de reeks erg populair bij gays. (Voor de volledigheid: ik ben zonder twijfel een Dorothy.)
 • THEATER: Alle voorstellingen! Ik neem ondertussen al enkele seizoenen met een grote groep cultuurliefhebbers/vrienden een abonnement bij de KVS en ben zó blij dat de theaters opnieuw open zijn (dit lijstje werd geschreven voor het Overlegcomité van 22 december, dat de theaters opnieuw sloot). Nu kan ik eindelijk al die voorstellingen zien die tijdens de tweede lockdown afgelast moesten worden.
 • DANS: Ik heb geweldig genoten van de meeslepende voorstelling Birds, van Seppe Baeyens en Ultima Vez. Zij dansten op autoloze zondag samen met het publiek op de Marchantbrug over het kanaal in Anderlecht. Onder ons kabbelde het water, wij dansten Birds, en boven ons vlogen de échte vogels voorbij.
 • MUZIEK: Ik ben, zo zegt streamingdienst Spotify toch, een grote fan van de Schotse electro-rockgroep Django Django (top 0,5% van hun luisteraars). Het zal je dus niet verbazen dat ik hun album Glowing in the Dark uit februari héél vaak heb opgelegd (favoriete nummer: ‘Waking Up’ met Charlotte Gainsbourg). Een lichtpuntje tijdens de lange, donkere lockdowndagen van het voorjaar.
 • SHOP: Een winkel in mijn eigen achtertuin in Molenbeek: boekhandel en koffiebar Replica. Ik woon al mijn hele Brusselse leven (zes jaar ondertussen) met veel plezier in de Maritiemwijk om de mooie straten, de perspectieven (het zicht vanop de Jubelfeestbrug!), de vele initiatieven (Parckfarm, Molembike, de zomerstraat in de Picardstraat…) en de mooie mensen natuurlijk. Alleen op het vlak van winkels en horeca was de buurt niet bepaald spannend te noemen. En toen was er Replica, midden in de wijk. Wat ik aan hen waardeer, is dat de uitbaters de dialoog aangaan met bewoners. Dat is in een hyperdiverse buurt echt nodig.

Tim blikt terug en vooruit

 • Wie is voor jou de Brusselaar van het jaar?
  Veel respect voor de vele mensen die zich als vrijwilliger hebben ingezet, in vaccinatiecentra, voor zomerprojecten, huiswerkbegeleiding, opvang van migranten en vluchtelingen…
 • Wat heeft je kwaad gemaakt in 2021?
  Ik probeer mild te zijn voor andere mensen en ik denk over het algemeen dat de meeste mensen slim zijn en dat je hen niet moet onderschatten. Die mildheid is niet altijd vol te houden als je op Facebook ziet welke oerdomme dingen er verschijnen in de reacties onder nieuwsberichten. De coronacrisis, de complottheorieën errond en de indianenverhalen over coronavaccins maakten vaak pijnlijk duidelijk dat niet iedereen de werkelijkheid op dezelfde manier ervaart. Het is me niet duidelijk of en hoe die situatie valt op te lossen.
 • Wat maakte je blij in 2021?
  Mijn verhuizing naar een appartement op de negende verdieping. Elke dag opnieuw kan ik verwonderd kijken naar het steeds veranderende uitzicht. Ik kijk al uit naar de eerste dag met een goed pak sneeuw over de stad.
 • Op welke plek vonden we jou vaak terug het afgelopen jaar?
  De Brico van Laken. Geen al te begeesterende plek, maar ik zit nu eenmaal in de levensfase waarin je al eens plinten of een nieuwe spoelbak voor het toilet moet plaatsen.
 • Wie ben je beginnen te volgen op sociale media?
  @whataweekhuh, een Twitter-account die elke woensdag hetzelfde plaatje van Kuifje en Kapitein Haddock plaatst. “Wat een week, zeg,” zegt Haddock, waarop Kuifje antwoordt: “Kapitein, het is nog maar woensdag.” Een account voor deze hectische tijden.
 • Op wie of wat zet je je geld in volgend jaar? Wie/wat gaat het maken?
  Farmabedrijf Pfizer zal vast nog enkele jaren goed boeren.
 • Wat was de trend van 2021?
  De liberale democratie staat op veel plekken (en steeds dichter bij huis) onder druk. In sommige Oost-Europese landen zijn pers en gerecht niet langer vrij en onafhankelijk te noemen. We moeten ons geen illusies maken: ook in ons land bestaat die autoritaire stroming en vinden mensen binnen en buiten de politiek dat niet elke mens gelijk behandeld moet worden.

De lijstjes van 2021

De beste film of voorstelling, het moment dat ons kwaad of net blij maakte? De BRUZZ-collega's vulden de traditionele eindejaarslijstjes in en delen ze graag met jou.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni