| Het Sint-Magdalenaklooster in Jette.

Toestand zoekt nieuwe invulling voor leegstaand klooster in centrum Jette

EC
© BRUZZ
23/11/2022

Een geklasseerd klooster vlakbij het Spiegelplein in Jette krijgt een nieuwe, tijdelijke invulling onder de vleugels van vzw Toestand. De leegstandsbeheerder heeft daarvoor een akkoord met de eigenaar, het aartsbisdom Brussel-Mechelen. Hoe het project eruit zal zien, is nog onduidelijk. “Het moet in elk geval nut hebben voor de buurt,” zegt Toestand.

Toestand is al sinds de zomer aanwezig in het lege klooster en organiseerde de voorbije weken verschillende rondleidingen voor buurtbewoners en geïnteresseerde organisaties. Nu meldt de vzw de bezetting ook zelf in haar nieuwsbrief. Toestand spreekt over een akkoord voor drie jaar, maar de finaliteit ligt nog niet vast.

Momenteel verblijft er niemand, zegt projectcoördinator Tine Declerck. “We willen prioriteit geven aan wie daar het meest nood aan heeft. We zoeken in een kleine perimeter van zo'n anderhalve kilometer rond het klooster naar organisaties die zich bezighouden met hulp aan precaire groepen,” vertelt ze. Dat kan gaan om dagopvangcentra voor dak- of thuislozen, organisaties voor personen met een handicap of om oudere buurtbewoners zonder groot sociaal netwerk, geeft ze als voorbeeld.

Buurtgericht

Die verenigingen zijn nu nog niet gevonden of geselecteerd, verduidelijkt Declerck. “We willen die puzzel snel leggen, maar het project zal pas vorm krijgen halverwege volgend jaar. Het moet in elk geval nut hebben voor de buurt.” Een ‘hip’ project zoals Jardin Hospice in het stadscentrum, met kunstenaars en jonge ondernemers, wil Toestand liever vermijden. “We willen net mensen bereiken die hun weg minder snel naar sociale initiatieven vinden,” zegt Declerck.

In het klooster is in elk geval ruimte genoeg, liet de gemeente Jette al weten in het gemeenteblad van vorige maand. Er zijn “massa’s kamers” die kunnen dienen als atelier of werkruimte, een grote keuken, kelder en drie tuinen: twee kleinere binnentuinen en een grotere parktuin rondom de linkervleugel.

Het Sint-Magdalenaklooster naast de gelijknamige kerk dateert van begin vorige eeuw en werd in 2000 beschermd als Brussels erfgoed. De laatste paters zijn recent vertrokken.

221123_klooster_jetselaan 225.jpg

| Het klooster ligt in de Jetselaan en heeft een grote tuin.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving , toestand vzw , Vzw Toestand , Sint-Magdalenaklooster , Spiegelplein , leegstand

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni