Lockdown coronavirus: de Europese wijk verlaten
© PhotoNews | Lockdown coronavirus: de Europese wijk verlaten.

Trekt Europese Commissie weg uit Brussel? Vervoort plant overleg

ADD
© Belga - BRUZZ
30/04/2021

Brussels minister-president Rudi Vervoort heeft op 25 mei een officiële ontmoeting met de bevoegde Europees commissaris, Johannes Hahn, over de toekomstige vastgoedstrategie van de commissie. Dat antwoordde hij vrijdag tijdens het vragenuurtje op vragen van Soetkin Hoessen (Groen) en Françoise De Smedt (PTB-PVDA).

Vervoort zal bij de ontmoeting vergezeld zijn van staatssecretaris voor Europese Betrekkingen Pascal Smet, minister Sven Gatz en Alain Hutchinson, de regeringscommissaris bij Europa. Volgens Vervoort dient de informatie die deze week in de pers verscheen met een korreltje zout genomen worden.

Volgens L'Echo heeft de Europese Commissie het plan op­gevat om tegen 2030 weg te trekken uit zowat de helft van de kantoorgebouwen die zij vandaag ­bezet. Het zou vooral gaan om grote panden in Evere, Oudergem en Elsene, met de bedoeling de activiteiten te centraliseren in de Wetstraat en rond het Schumanplein (Brussel-stad) en het Rogierplein (Sint-Joost-ten-Node).

Centralisatie in één wijk

Door de coronacrisis is telewerk voor 80% de norm geworden bij de Europese administratie. De commissie heeft plannen om de telewerkformule permanent te maken, maar volgens Vervoort zou het gaan om 40% telewerk - 3 dagen op kantoor, 2 dagen telewerk -, "waardoor volgens mij de kantoorfunctie in de stad niet in haar bestaan 'bedreigd' wordt, zoals sommigen leken te concluderen".

Vervoort wees er op dat de Europese Commissie reeds voor Covid besloten had om de vertaaldiensten in drie gebouwen in Evere/Bordet naar de Noordwijk te verhuizen. Hij hoopt op 25 mei ook uitleg te krijgen van commissaris Hahn voor de 5 vestigingen in Oudergem. "Ons standpunt is steeds hetzelfde: we pleiten voor een centralisatie van de instellingen in één wijk (om redenen van mobiliteit, wijkidentiteit, duurzame ontwikkeling). Een wijk waaraan we een meer gemengd karakter zullen schenken wat de functies betreft", verklaarde de minister-president.

Woningen in de plaats

Hij wees er nog op dat reconversie van kantoren in woningen op het eerste zicht een goed idee is, maar vaak erg ingewikkeld en duur is met een vrij pover resultaat wegens de verloren ruimten (de grote onthaalruimten) en de kwalitatieve lichtinval voor de woningen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie