Trump wil uitleg over visa-affaire Francken

© PhotoNews
| Theo Francken, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
Updated: 06-04-2019 - 17:46

In een brief aan de federale regering eist de Amerikaanse overheid tekst en uitleg over de humanitaire visa die voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) via tussenpersonen aan 1.502 Syriërs heeft verschaft. Dat berichten Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

Begin dit jaar kwam Francken onder vuur te liggen toen bleek dat hij via tussenpersonen humanitaire visa had verschaft aan 1.502 Syriërs. Onderzoek door de Dienst Vreemdelingenzaken heeft ondertussen uitgewezen dat 121 van deze Syriërs spoorloos zijn. Liefst 107 van hen stonden op een lijst van de bekendste tussenpersoon, het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA).

In een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders eist de Amerikaanse overheid nu opheldering. Dat hebben twee bronnen binnen de regering aan Het Belang van Limburg bevestigd. Noch Reynders, noch Franckens opvolger De Block wensten te reageren.

VS-president Donald Trump is geen fan van het immigratiebeleid van Europa. Dat ons land via een 'alternatief systeem' visa verschafte aan Syriërs die plots van de radar zijn verdwenen, willen de Amerikanen in hun strijd tegen IS nu verder onderzoeken.

België is een van de 50 geprivilegieerde landen waar onderdanen geen visum (enkel een ESTA-document) moeten hebben om naar de VS te reizen. 

Huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) bevestigt dat de Amerikaanse ambassade in een brief uitleg heeft gevraagd. "We zullen de Amerikanen uitleggen dat deze praktijk is gestopt sinds ik het departement heb overgenomen", zegt De Block.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?