Tuiniersforum lanceert 'Operatie Spruit' tegen verdwijnen groene ruimte

© Saskia Vanderstichele

Het Brusselse Tuiniersforum des Jardins, dat de overgebleven groene ruimte verdedigt in Brussel, bestaat één jaar. Voor zijn verjaardag lanceert het forum ‘Operatie Spruit’. De tuiniers roepen iedereen op spruitjes te zaaien. ‘Het beton rukt steeds verder op. Wij willen een levend Brussel met groene ruimte, waar spruiten kunnen groeien.’

“‘Sprout to be Brussels’ is de slogan van de imagocampagne van de gewestregering, die ook zegt voor lokale voeding en stadslandbouw gaan”, zegt Kobe Matthys aan BRUZZ. Matthys werkt mee aan de collectieve Zennetuin in Anderlecht, en is ook lid van het Tuiniersforum.

“Maar tegelijk worden meer dan 50 hectare aan vruchtbare gronden bedreigd in Brussel. Alle groene ruimtes staan onder enorme druk.”

Sinds tientallen jaren wordt vruchtbare Brusselse grond geleidelijk aan gebetonneerd, zegt het Forum. “De ‘Brussels sprouts’ – hét symbool van lokale groente – hebben geen plek meer om te groeien. Daarom lanceren we ‘Operatie Spruit’.”

Startdag van de actie is paasmaandag 17 april, de dag van de eerste verjaardag van het Tuiniersforum en tegelijk ook de internationale dag van de strijd van de landloze boeren.

Brusselaars die mee willen doen, konden al spruitjes zaaien – dat kan nog tot eind juni – en hun foto’s delen met het Tuiniersforum. Maandag is er ook een oogstfeest in de historische Elsense Boondaal-Ernottetuin, die ooit 50.000 vierkante meter groot was maar al voor de helft onder beton verdwenen is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Vakantie in eigen stad: 40+ staycation tips
  • Openluchtzwembaden: 4 tips voor verkoeling
  • Wandelen langs de Vijvers
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement